Spaghetti z sosem pomidorowym

Nie odważę się nazwać tego sosu bolońskim, bo nim nie jest :) Można go nazwać polską lub szybką wersją tego sosu. Prawdziwe włoskie spaghetti pojawi się za jakiś czas. Ciekawi mnie, które mi bardziej posmakuje? 

Kocham sosy pomidorowe! Są pyszne, zawsze pasują i, choćbym nie wiadomo jak namotała z przyprawami, smakują. Ten przepis podbił również serce mej drogiej koleżanki, Pati. Zrobiłam jej tę pastę w ramach podziękowania za listopadową sesję zdjęciową. I w końcu się doczekałam zdjęcia mojego dzieła! ;) 
Najważniejszą zasadą, jaką stosuję robiąc sos pomidorowy do makaronu jest redukowanie wody. Nie wiem jak w Waszych kuchniach to wygląda, ale dla mnie nie ma nic gorszego niż zupa zamiast sosu. Dlatego najlepiej robić go na patelni, która ma większą powierzchnię - wtedy woda szybciej paruje. 


Wiecie, za co najbardziej lubię pomidory?


  • witaminy: C, K, E oraz sporo z grupy B: B1, B2, B3, B6,
  • składniki mineralne: kwas foliowy, potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan,
  • sole bromu, które działają uspokajająco,
  • likopen - bardzo silny przeciwutleniacz! (jego przyswajanie ułatwia odrobina tłuszczu np. oliwy z oliwek),
  • tylko 20 kcal w 100g!,
  • obniżają ciśnienie krwi (potas),
  • przeciwdziałają chorobom serca i nerek,
  • zaleca się je młodzieży w okresie szybkiego wzrostu.


zdjęcie autorstwa Pati <3




Spaghetti z sosem pomidorowym 


2 porcje

Składniki:

200g mielonego mięsa (u mnie wieprzowo-wołowe),
200g przecieru pomidorowego,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka oliwy z oliwek,
1/2 łyżeczki chilli,
1 łyżeczka bazylii,
1/2 łyżeczki tymianku,
sól, czarny pieprz,
opcjonalnie: 50g mozzarelli do oprószenia.

Dodatkowo: 60g makaronu typu spaghetti pełnoziarnistego lub z pszenicy durum.

Wykonanie:


Pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek wrzuć na rozgrzaną oliwę i podsmaż na szklisto. Dodaj mięso i tymianek, smaż, aż przestanie być surowe. Wlej przecier, dodaj chilli i bazylię. Poczekaj, aż nadmiar wody zredukuje się, a sos będzie gęsty. Na końcu dopraw solą i pieprzem. 

3 komentarze:

  1. To było chyba najpyszniejsze spaghetti jakie w życiu jadłam, resztki sosu wyjadłam wprost z patelni jak Marlena nie patrzyła ale w końcu i tak mnie przyłapała :D (i nie piszę tego tylko, żeby się podlizać za zdjęciowy poślizg:D)

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepsze

    zapraszam na konkurs makaronowy
    http://piernikowa-chata.blogspot.com/2014/04/danie-z-makaronem-lubella-dla-dzieci.html

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam, choć dodałam więcej chili bo uwielbiam, jest mega pyszne :D dzięki :)

    OdpowiedzUsuń

 
  • Wykipiał mi makaron © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes