Tiramisu z serka wiejskiego

Długo oczekiwane. Dietetyczne i bezglutenowe.
Zmieniło moje życie! :D

Makaroniarze! Już nigdy nie zatęsknimy za kremem na maśle. Za serkiem mascarpone. Ani tym bardziej za pszennym biszkoptem.

Przedstawiam Wam....

*fanfary *

Tiramisu w dwóch wersjach: ciasto oraz deser.

Ten włoski deser uwielbiamy chyba wszyscy :) Jakiś czas temu kolega przyniósł mi wielki kawał pysznego ciasta tiramisu zrobionego w "tradycyjny" sposób. Było przepyszne i ostatnio mi się za nim zatęskniło. Postanowiłam odtworzyć je, oczywiście w zdrowej wersji. Serek wiejski, który nie jest kwaśny i ma lekko słonawy smak idealnie zastąpił mascarpone. Od tej pory ta masa będzie bazą do wielu deserów - obiecuję Wam to!

Co do mąki kukurydzianej... dawno nie wyszedł mi lepszy biszkopt. Nie mam ręki do tego rodzaju ciasta - zawsze mi lekko opadał. A ten tutaj nie opadł wcale, a był wilgotny i delikatny. Jest trochę kruchy, więc przy odrywaniu od papieru do pieczenia trzeba być ostrożnym. Ale nigdy więcej biszkoptów z mąki pszennej ;)

Ciasto zniknęło z patery w moment! 
A Wam, jak się podoba?













Tiramisu z serka wiejskiego

przepis na tortownicę o średnicy 15cm

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek,
6 łyżek mąki kukurydzianej,
1/2 szklanki cukru trzcinowego.

Masa:
600g serka wiejskiego,
4-5 łyżek miodu,
pół laski wanilii lub 4 krople aromatu waniliowego,
do 150g twarogu półtłustego (w zależności jak gęsty jest Twój serek wiejski).

Do nasączenia:
1 filiżanka mocnej kawy (u mnie: podwójne espresso),
1 łyżeczka miodu,
3 krople aromatu migdałowego.

Do posypania:
4 łyżki kakao

Wykonanie:

Biszkopt:
Utrzyj żółtka z cukrem. Osobno ubij białka na sztywną pianę. Następnie do białek dodaj żółtka i mąkę, delikatnie wymieszaj wszystko razem. Wyłóż masę na tortownicę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 stopni przez ok. 30min. Przed włożeniem do piekarnika możesz delikatnie oprószyć biszkopt cukrem trzcinowym (1 łyżeczka cukru).

Masa:
Serek wiejski z miodem i aromatem zblenduj na gładką masę. Sprawdź jej gęstość. Jeżeli nie jest wystarczająco gęsta - stopniowo dodawaj po 50g twarogu i blenduj na gładką masę. 

Ciasto:

Gdy biszkopt ostygnie - przekrój go w poprzek na pół. Spód nasącz 1/2 filiżanki kawy. Wyłóż na niego połowę masy serowej. Oprósz kakao (najlepiej przesiewać je przez małe sitko) tak, aby biała masa przestała być spod niego widoczna. Ułóż na masie drugą warstwę biszkopta. Nasącz go drugą połową kawy. Wyłóż na ciasto resztę masy. Posyp taką warstwą kakao, jak poprzednio. 

Deser:

Biszkopt przekrój w poprzek, a następnie na paski o wymiarach 5 x 2cm. W salaterce układaj na zmianę biszkopt nasączony kawą / masa / posypka z kakao /  biszkopt nasączony kawą / masa / posypka z kakao. Nie żałuj kakao, posypuj tak, jak w przypadku ciasta - aż biała masa przestanie być widoczna. 

8 komentarze:

  1. Nominowałam Twojego bloga do Liebster Blog Award.
    Szczegóły na http://rozsmakujsiew.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award-2014.html
    Miłej zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie czy maka kukurydziana to to samo co skrobia kukurydziana dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, mąka to co innego :) Ale jest równie łatwo dostępna, więc nie będziesz miała problemu ze znalezieniem jej w markecie ;)

      Usuń
  3. podoba mi się pomysł z zastąpieniem mascarpone, na pewno go kiedyś wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. OJOJ NA DIECIE A WYGLĄDA OBŁĘDNIE ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojjj przepis pójdzie w ruch :D

    OdpowiedzUsuń
  6. "Wieśniak" jest podstawą tak arystokratycznego deseru? Nie wieżę! ;)
    Pycha, trzeba zrobić.

    OdpowiedzUsuń

 
  • Wykipiał mi makaron © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes