Indyk duszony w białym winie

Dzień wolny, jak zwykle przy garach! Z babskiego wieczoru ostało się wino - przecież nie mogło się zmarnować ;) Postanowiłam przygotować indyka w lekkiej, delikatnej wersji. Udało się doskonale! Mięso pod wpływem wina stało się kruche, delikatne i o słodkawym posmaku. Pyyycha! To był strzał w dziesiątkę ;) Z pieczonymi ziemniakami (podobnymi do tych) i sałatą masłową polaną musztardowym vinegretem stworzyły obiad doskonały - wcale nie odstawał od tych, które przygotowują mi Kucharze w pracy :P


Mięso z indyka jest jednym z najlepszych ze względu na to, że tych ptaków nie można szpikować hormonami - są zbyt delikatne. Dlatego, gdy macie możliwość wyboru, z drobiu polecam właśnie to mięso.
Sałata masłowa to również nie przypadkowy wybór, ponieważ uchodzi za najzdrowszą z sałat. Warto też wiedzieć, że to zewnętrzne liście (które zwykle lądują w koszu) zachowują najwięcej witamin! Wiedzieliście o tym? :)







Indyk duszony w białym winie

podany z pieczonymi ziemniakami i surówką z sałaty masłowej


porcja dla 3 osób

Indyk

Składniki:

600g piersi z indyka,
1 duża biała cebula,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka oleju rzepakowego,
200ml białego, półsłodkiego wina,
3 goździki,
1/3 łyżeczki chilli,
1/3 łyżeczki soli.

Wykonanie:

Cebulę pokrój w półksiężyce, czosnek posiekaj i podsmaż na szklisto. Pierś z indyka pokrój na pasy prostopadle do włókien. Włóż mięso do garnka z cebulą, zalej winem. Dodaj wszystkie przyprawy i duś mięso pod przykryciem ok. 20min na wolnym ogniu. Na końcu zredukuj nadmiar wina i wody (zdejmij pokrywkę i zwiększ temperaturę/podkręć gaz).


Pieczone ziemniaki:

Składniki:

6 ziemniaków,
1 łyżka oliwy,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
1/3 łyżeczki kolendry,
1/3 łyżeczki soli (opcjonalnie)

Wykonanie:

Ziemniaki pokrój w talarki, dokładnie wymieszaj z oliwą i przyprawami. Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (nie folią aluminiową - przykleją się). Piecz w temp. 180 stopni przez 45-50 min.


Surówka z sałaty masłowej

Składniki:

1/3 główki sałaty masłowej,
pół pęczka rzodkiewki,

do sosu: 1 łyżeczka musztardy dijon, 1 łyżeczka octu, 5 łyżek oliwy, sól pieprz. 

Wykonanie:

Sałatę umyj, osusz i podrzyj (nie krój ;)). Rzodkiewkę pokrój w kostkę. Składniki do sosu, wszystkie prócz oliwy, wymieszaj w osobnym naczyniu. Na końcu powoli i ciągle mieszając dodaj oliwę. Taka metoda daje gwarancję ładnego połączenia się składników.

2 komentarze:

  1. Bardzo interesujący wpis :)

    Pozdrawiam

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota! I wspaniały blog!:) Będę tu z pewnością zaglądać!

    Zapraszam też do mnie: peanutbuttermonster.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

 
  • Wykipiał mi makaron © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes