Wszyscy przygotowują się do imprez
sylwestrowych, a ja?
Ja zaczytuję się w biografii Marco
Pierre White'a :) Myślałam, że zanudzę się na śmierć czytając
ją (taki cel mają, moim zdaniem, biografie), a tu szok. Mam
wrażenie, jakbym siedziała z Marco przy dobrej kawie i słuchała
jego opowieści.
„The devil in the kitchen” -
zdecydowanie sprawił, że ciężko mi oderwać się, aby napisać
dzisiejszego posta.
Ale muszę Wam przecież podrzucić
pomysł na ekspresowo-ekonomiczną przekąskę!
Jako mała dziewczynka uwielbiałam
frytki.
Potrafiłyśmy z kuzynką wsunąć
naraz całą paczkę takich mrożonych z marketu! To były czasy...
Ostatnio naszła mnie ochota na takie
„bardzo zdrowe” rarytasy. Więc zrobiłam w prosty sposób
uzdrowiony odpowiednik.
Jeżeli nie masz czasu na kolorowe
sałatki, czy inne koreczki – takie frytki na pewno zadowolą
jutrzejszych gości ;)
Cały czas myślałam, że ziemniaki to
samo zło. Okazało się, że nie jest tak źle!
Oczywiście, jedyna
słuszna forma podania to ziemniak gotowany na parze lub pieczony w
mundurkach, czyli nie obrany ze skórki. Wtedy zachowują najwięcej
witamin. Obróbka termiczna też nie powinna trwać zbyt długo.
Praktycznie wszystkie warzywa tracą swoje wartości odżywcze pod
wpływem gotowania i pieczenia.
Przy okazji przetestowałam owalną
formę firmy Duka, którą dostałam w nagrodę w konkursie
organizowanym przez Moje Wypieki i Książkosferę. Już dawno
chciałam taką mieć. Nie zawiodła moich oczekiwań :) Przypieczone
ziemniaki nie praktycznie nie przywarły do powierzchni, bardzo
dobrze odchodziły. Mycie formy też jest łatwe, na porcelanie nie
pozostają żadne przebarwienia po przyprawach.
Mam nadzieję, że foremki do
tarteletek spiszą się równie dobrze. Moje metalowe są
beznadziejne, więc tutaj będę miała na pewno o wiele więcej do
powiedzenia.
Nagroda w konkursie Moje Wypieki
Pieczone frytki z sosem czosnkowym
składniki na 2 porcje
Frytki:
Składniki:
3 ziemniaki,
1-2 łyżki oliwy,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
2 łyżeczki ziół prowansalskich,
1 łyżeczka bazylii,
1 łyżeczka oregano,
sól do smaku.
Wykonanie:
Ziemniaki umyj, dobrze wyszoruj skórkę.
Nie obieraj ich. Pokrój je w paseczki (szerokość 1cm, grubość
0,5cm). Przyprawy wymieszaj z oliwą i natrzyj nimi frytki – każda
musi być dobrze przyprawiona. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200
stopni przez 50min.
Sos czosnkowy:
Składniki:
4 łyżki jogurtu naturalnego,
1 łyżka pokrojonego drobno koperku,
1 ząbek czosnku,
sól do smaku (u mnie 2 szczypty).
Wykonanie:
Koperek drobno pokrój, czosnek
przeciśnij przez wyciskarkę i dodaj do jogurtu. Dopraw solą.
Zdrowsze, niż smażone i jeszcze lepiej smakują!
OdpowiedzUsuń