Kochani, jest sprawa!
Pewien chłopiec, syn mojego wykładowcy, potrzebuje naszej pomocy. Król Filip jest wspaniałym i pełnym energii dzieciakiem, który urzekł mnie od pierwszego wejrzenia. Przy takim wulkanie pozytywnej energii nie potrzebna nikomu żadna czekolada, ani nawet owsianka! Niestety, Fifi jest bardzo chory, ma zaburzenia krążenia mózgowego spowodowane zespoleniem szczytowo-potylicznym (occipitalisation of atlas). Dziecko potrzebuje intensywnej rehabilitacji, która wymaga dużej kasy.
Wszyscy studenci z DZiKS we Wrocławiu przejęli się sprawą. Organizowane są charytatywne koncerty, akcje, o sprawie nie raz głośno było w mediach. Jednak to nie wystarcza. I właśnie dlatego piszę do Was.
Przybij piątkę Filipkowi!
I ja dorzucam piernikową piątkę od siebie. Razem możemy więcej!
To mój ulubiony świąteczny przysmak, więc postanowiłam wziąć go na tapetę w wolny dzień :)
Szczerze mówiąc nie cierpię zagniatania i wałkowania piernikowego ciasta. Zawsze się kruszy, ciężko się rozwałkowuje... moje owsiane wcale nie odbiega od innych przepisów. Ma za to jedną zaletę, nie kurczy się! Nie musicie się spieszyć z wykrawaniem, po kilku minutach ciasto będzie wciąż tej samej grubości :)
To była wersja próbna, ale na pewno owsiane pierniki pojawią się na świątecznym stole. Połowa zniknęła, gdy były jeszcze ciepłe! Jeśli lubicie ten rodzaj twardych i chrupiących ciastek - polecam ;)
pierniczek owsiany i kawa white flat (3/4 kawy, 1/4 mleka)
Pierniczki owsiane
Składniki:
1 szkl. + 1 łyżka zmielonych płatków owsianych
1 szkl. otrębów owsianych,2 łyżki miodu,
4 tabl. stewii,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka oliwy,
1 jajko,
przyprawa do piernika.
Wykonanie:
Wymieszaj zmielone płatki i otręby. Dodaj do nich gorący miód rozgrzany w kąpieli wodnej i siekaj ciasto nożem. Następnie dodaj rozpuszczoną w łyżeczce wrzątku stewię, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Wymieszaj masę nożem na równą masę. Gdy ostygnie dodaj oliwę i jajko. Zagnieć ciasto. Może być trochę klejące i mokre, jednak otręby po jakimś czasie wchłoną część płynów. Zawiń ciasto w folię lub papier i włóż do lodówki na min. godzinę. Po wyjęciu z lodówki zagnieć ciasto ponownie. Podsypuj mąką pełnoziarnistą lub zmielonymi płatkami owsianymi. Rozwałkuj na max. 0,5cm grubości, powykrawaj pierniczki. Piecz w temp. 180 stopni, ok. 15min.
zrobię! :)
OdpowiedzUsuńowsiane pierniczki są super! były u mnie w tamtym roku. a w tym są gryczane ;)
OdpowiedzUsuńOooo! Chętnie przytulę przepis :)
Usuń