Już za 5 dni Wigilia! Za chwilę
rozpocznie się szał gotowania, więc mam dla Was dwa przepisy na
pierniki. Dietetyczne i nie-dietetyczne :)
Te pierwsze są mocno miodowe. Drugie
natomiast to pierniki wiedeńskie. Przepis na nie pochodzi z e zbioru
przepisów z lat 20-tych. To najpyszniejsze pierniki, jakie mi
kiedykolwiek wyszły! Jeśli planujecie zrobić sobie mały „odpust”
od zdrowego żywienia – zdecydowanie polecam :)
U mnie odpust będzie tylko częściowy.
Jako, że jestem jedyną osobą w rodzinie, która ma swoje
„żywieniowe abecadło”, muszę się dostosować do reszty. Ale
nie ze wszystkim! Co wynegocjowałam na świątecznym stole dowiecie
się już po Bożym Narodzeniu (burzliwe dyskusje trwają!)
Wracając do pierników. Zrobiłam je
już dwa tygodnie temu, jednak nie miałam czasu ich udekorować.
Wczoraj znalazłam na to chwilę i razem z bratem poczyniliśmy pewne
kroki.
Wiedeńskie udekorowaliśmy lukrem i
kolorowymi posypkami lub cukrowymi pisakami. Wyszło nam to dość
nieudolnie :) Jeśli mam być szczera, nie przepadam za tymi
wszystkimi kolorowymi i skrzącymi się gadżetami, więc moja
technika dekoracji zatrzymała się na poziomie przedszkolnym.
Zdecydowanie lepiej wyszła mi wersja
dietetyczna, którą posmarowałam gorzką czekoladą i oprószyłam
cynamonem. Prosto, naturalnie i elegancko.
Bardzo przypadł mi do gustu ten sposób
dekoracji, a Wam? ;)
P.S.
Nie piszę Wam, ile dodawać przyprawy
do piernika, ponieważ to zależy od składników i Waszego smaku :)
Ja zwykle gotowej przyprawy dodaję ¾ torebki.
Pierniki wiedeńskie
Składniki:
300g mąki,
100g cukru,
50g masła,
2 łyżki miodu,
2 jajka,
1 łyżeczka wody,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
skórka z ½ cytryny,
przyprawa do piernika,
½/ łyżeczki kawy,
szczypta soli.
Lukier: 1,5 szkl. Cukru-pudru, 1
białko.
Wykonanie:
Wymieszaj suche składniki. Następnie
dodaj mokre i zagnieć ciasto. Rozwałkuj na ok. pół centymetra.
Wykrój pierniki foremkami lub szklanką. Ułóż je na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez
10-15min.
Lukier: Białko ucieraj dodając
stopniowo cukier-puder. Nie możesz pozostawić żadnych grudek.
Rozpuść masę w kąpieli wodnej, na ciepło nakładaj pędzelkiem
na ostygnięte pierniki.
Miodowe pierniczki – wersja dietetyczna
Składniki:
2 szkl. Mąki pełnoziarnistej,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
przyprawa do piernika,
2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżka oliwy,
8 łyżek miodu,
1 jajko.
Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
mleko (do rozrzedzania), cynamon do oprószenia.
Wykonanie:
Ze składników zagnieć ciasto.
Rozwałkuj na ok. pół centymetra. Wykrój pierniki foremkami lub
szklanką. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 180 stopniach przez 10-15min.
Polewa: Czekoladę połam na kostki,
następnie rozpuść w kąpieli wodnej. Polewę nakładaj pędzelkiem
na ostygnięte pierniczki. Gdy polewa będzie za gęsta – dodawaj
po łyżeczce mleka. Zanim czekolada wyschnie – oprósz pierniczki
cynamonem.
wyszły mi smaczne.
OdpowiedzUsuń