Brownie z czerwonej fasoli

Witajcie w nowym roku! :)
Pełnym postanowień, obietnic i „oby był lepszy niż poprzedni”.
Oby to nie były plany realizowane przez pierwszy tydzień roku. Zarówno Twoje, jak i moje.
W biografii Marco Pierre White'a znalazłam bardzo mądre zdanie:

"It doesn't matter how long you spend as long as you get the desired effect"


I tego zamierzam się trzymać :)

Na dobry początek chciałabym Wam zaproponować ciasto, które zrobiłam z myślą o czekoladoholikach i fanach brownie. Czekoladowy „gnieciuch” zawsze cieszył się popularnością, wśród moich przyjaciół, więc postanowiłam przeciągnąć ich na zdrową stronę mocy ;)

Z dedykacją dla panów, którzy mają sezon masowy na siłowni! SIŁA! :D

Brownie z czerwonej fasoli. Teraz pewnie połowa z Was się skrzywiła, ale sama byłam pozytywnie zaskoczona smakiem. Zrobiłam eksperyment i poczęstowałam ciastem kilkoro znajomych – nikt się nie połapał! Mocno czekoladowy smak, wilgotna i miękka konsystencja.
Wykonanie jest śmiesznie proste. Trwa, bez pieczenia, 5 minut.
A teraz dwa słowa o fasoli ;)

Czerwona fasola

Składniki odżywcze: węglowodany – 13%, białko – 8%, tłuszcz – 1%
Kcal: 100g zawiera 86kcal
Indeks glikemiczny czerwonej fasoli z puszki jest średni – 40.

  • Witaminy i minerały: witaminy z grupy B (głównie B1, tiamina, niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i przemiany materii. Przyspiesza również gojenie się ran). A także: potas, wapń, fosfor, żelazo, kwas foliowy, selen, cynk, błonnik.

  • Izoflawony zaliczane do grupy fitoestrogenów, czyli roślinnych odpowiedników hormonów kobiecych, które poprawią samopoczucie pań w okresie przekwitania. Poprawiają także kondycję skóry. Uwaga – osoby z tendencją do zatrzymywania wody w organizmie nie powinny spożywać roślin strączkowych częściej niż raz w tygodniu (właśnie z powodu fitoestrogenów).







Brownie z czerwonej fasoli

składniki na tortownicę o średnicy 15cm

Składniki:

1 puszka czerwonej fasoli,
50g gorzkiej czekolady (tutaj: 60%),
3 łyżki naturalnego kakao,
2 łyżki oliwy,
4 jajka,
100g cukru trzcinowego,
3 łyżki miodu,
1 łyżeczka sody (nie proszku do pieczenia - zabija tiaminę),
1 łyżeczka cynamonu,
2 szczypty soli,
50g orzeszków ziemnych niesolonych,
5 daktyli.

Wykonanie:

Fasolę odsącz i opłucz z zalewy. Wszystkie składniki, oprócz orzechów, czekolady i daktyli, włóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj orzechy i pokrojone w drobną kostkę daktyle i czekoladę. Piecz w temp. 180 stopni przez ok. 30min. 




29 komentarze:

  1. czy fasolę trzeba odsączyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O masz! Zapomniałam o tym napisać! :) Dzięki za uwagę - zaraz poprawię.
      Trzeba odsączyć i opłukać ;)

      Usuń
    2. dzięki za odpowiedź, będę piec :p

      Usuń
  2. czekolada gorzka? kakao naturalne? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolejna poprawka, chyba spałam podczas pisania tego posta! :D
      Tak - czekolada gorzka (u mnie 60%), a kakao naturalne ;)

      Usuń
  3. A co z czekolada? Roztapiam przed?

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, ciasto właśnie w piekarniku :) zamiast czekolady w kostkach dodałam roztopioną czekoladę w kąpieli wodnej. Niestety mam zepsuty termometr w piekarniku i piekę "na oko" a co za tym idzie nie wiem w którym momencie wyciągnąć ciasto :) Czy patyczek ma być suchy przed wyciągnięciem z piekarnika?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko powiedzieć, bo moje ciacho było trochę wilgotne ;) Sprawdzaj po prostu od brzegu. Jeśli tam będzie suchy - wyciągaj :) I koniecznie daj znać, jak wyszło z roztopioną czekoladą!

      Usuń
    2. Ciasto wyszło genialnie! Niestety nie miałam daktyli a zamiast orzeszków ziemnych dodałam migdały. Koleżanki z pracy do tej pory mi nie wierzą, że to ciasto z fasoli :) A mój mąż powiedział żebym sobie więcej z niego jaj nie robiła bo przecież " jak można zrobić ciasto czekoladowe z fasoli" :)

      Usuń
    3. Haha! Moi dokładnie tak samo zareagowali :) Następnym razem też rozpuszczę czekoladę, ciekawa jestem konsystencji ;)

      Usuń
  5. Jeśli lubicie bardziej mokre ciasto to polecam nie płukać fasoli, wystarczy odsączyć.

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy zamiast fasoli z puszki można użyć ugotowanej - bo mam sporo zeszłoroczego zbioru i coś muszę z nią zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne! Gotowana jest nawet lepsza, bo zdrowsza :)

      Usuń
  7. Najlepszy przepis na dietetyczne brownie, zawsze z niego korzystam i zawsze wychodzi :) Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  8. co to znaczy "puszka fasoli"? jak duża?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Standardowa puszka ma jakieś 340g bez odsączenia ;)

      Usuń
  9. a czy mozna zamiast czekolady mozna dodac wiecej kakao?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekolada jest jednak trochę słodka, kakao całkiem gorzkie. Może wyjść zbyt gorzkie, więc odradzam ;)

      Usuń
  10. Zamiast czekolady / kakao można również użyć karobu, świetnie smakuje a nie zawiera kofeiny :-)

    http://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/babeczki-z-fasoli-jas/

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam tylko dałam trochę więcej czekolady. - pyszne. Wszyscy w domu zachwyceni. Jutro też robię tylko zamiast oleju mam zamiar dać trochę masła orzechowego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ouuu, daj znać jak wyszło! Świetny pomysł :)

      Usuń
    2. Mam wrażenie że z masłem orzechowym jeszcze lepsze taki dodatkowy aromat - posmak orzechów i dodatkowa wilgotność (dałam 3 duże łyżki masła orzechowego)
      Właśnie zaraz wstawiam bo obiecałam na jutro do pracy :)
      przepis rewelka - polecam wszystkim

      Usuń
    3. Chyba odgapię i też zrobię do pracy. Jako orzeszkoholik mówię - omnomnom <3

      Usuń
  12. ILE JEST FASOLI W PUSZCE??

    OdpowiedzUsuń
  13. Co można dodać zamiast daktyli? :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super wyszlo. Zrobilam w foremkach na babeczki. Zamiast daktyli dodalam rodzynki, a zamiast ziemnych orzechow, dodalam wloskie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam! Właśnie brownie wjechało do piekarnika 😋 Z tego przepisu robię pierwszy raz... Ciekawa jestem smaku 😍 Dam znać jakie wyszło. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

 
  • Wykipiał mi makaron © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes