Witajcie w nowym roku! :)
Pełnym postanowień, obietnic i „oby
był lepszy niż poprzedni”.
Oby to nie były plany realizowane
przez pierwszy tydzień roku. Zarówno Twoje, jak i moje.
W biografii Marco Pierre White'a
znalazłam bardzo mądre zdanie:
"It doesn't matter how long you spend as long as you get the desired effect"
I tego zamierzam się trzymać :)
Na dobry początek chciałabym Wam
zaproponować ciasto, które zrobiłam z myślą o czekoladoholikach
i fanach brownie. Czekoladowy „gnieciuch” zawsze cieszył się
popularnością, wśród moich przyjaciół, więc postanowiłam
przeciągnąć ich na zdrową stronę mocy ;)
Z dedykacją dla panów, którzy mają
sezon masowy na siłowni! SIŁA! :D
Brownie z czerwonej fasoli. Teraz
pewnie połowa z Was się skrzywiła, ale sama byłam pozytywnie
zaskoczona smakiem. Zrobiłam eksperyment i poczęstowałam ciastem
kilkoro znajomych – nikt się nie połapał! Mocno czekoladowy
smak, wilgotna i miękka konsystencja.
Wykonanie jest śmiesznie proste. Trwa,
bez pieczenia, 5 minut.
A teraz dwa słowa o fasoli ;)
Czerwona fasola
Składniki odżywcze: węglowodany –
13%, białko – 8%, tłuszcz – 1%
Kcal: 100g zawiera 86kcal
Indeks glikemiczny czerwonej fasoli z
puszki jest średni – 40.
- Witaminy i minerały: witaminy z grupy B (głównie B1, tiamina, niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i przemiany materii. Przyspiesza również gojenie się ran). A także: potas, wapń, fosfor, żelazo, kwas foliowy, selen, cynk, błonnik.
- Izoflawony zaliczane do grupy fitoestrogenów, czyli roślinnych odpowiedników hormonów kobiecych, które poprawią samopoczucie pań w okresie przekwitania. Poprawiają także kondycję skóry. Uwaga – osoby z tendencją do zatrzymywania wody w organizmie nie powinny spożywać roślin strączkowych częściej niż raz w tygodniu (właśnie z powodu fitoestrogenów).
Brownie z czerwonej fasoli
składniki na tortownicę o średnicy 15cm
Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli,
50g gorzkiej czekolady (tutaj: 60%),
50g gorzkiej czekolady (tutaj: 60%),
3 łyżki naturalnego kakao,
2 łyżki oliwy,
4 jajka,
100g cukru trzcinowego,
3 łyżki miodu,
1 łyżeczka sody (nie proszku do pieczenia - zabija tiaminę),
1 łyżeczka cynamonu,
2 szczypty soli,
50g orzeszków ziemnych niesolonych,
5 daktyli.
Wykonanie:
Fasolę odsącz i opłucz z zalewy. Wszystkie składniki, oprócz orzechów, czekolady i daktyli, włóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj orzechy i pokrojone w drobną kostkę daktyle i czekoladę. Piecz w temp. 180 stopni przez ok. 30min.
czy fasolę trzeba odsączyć?
OdpowiedzUsuńO masz! Zapomniałam o tym napisać! :) Dzięki za uwagę - zaraz poprawię.
UsuńTrzeba odsączyć i opłukać ;)
dzięki za odpowiedź, będę piec :p
Usuńczekolada gorzka? kakao naturalne? :D
OdpowiedzUsuńKolejna poprawka, chyba spałam podczas pisania tego posta! :D
UsuńTak - czekolada gorzka (u mnie 60%), a kakao naturalne ;)
A co z czekolada? Roztapiam przed?
OdpowiedzUsuńkroimy w kostkę ;)
UsuńWitam, ciasto właśnie w piekarniku :) zamiast czekolady w kostkach dodałam roztopioną czekoladę w kąpieli wodnej. Niestety mam zepsuty termometr w piekarniku i piekę "na oko" a co za tym idzie nie wiem w którym momencie wyciągnąć ciasto :) Czy patyczek ma być suchy przed wyciągnięciem z piekarnika?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ciężko powiedzieć, bo moje ciacho było trochę wilgotne ;) Sprawdzaj po prostu od brzegu. Jeśli tam będzie suchy - wyciągaj :) I koniecznie daj znać, jak wyszło z roztopioną czekoladą!
UsuńCiasto wyszło genialnie! Niestety nie miałam daktyli a zamiast orzeszków ziemnych dodałam migdały. Koleżanki z pracy do tej pory mi nie wierzą, że to ciasto z fasoli :) A mój mąż powiedział żebym sobie więcej z niego jaj nie robiła bo przecież " jak można zrobić ciasto czekoladowe z fasoli" :)
UsuńHaha! Moi dokładnie tak samo zareagowali :) Następnym razem też rozpuszczę czekoladę, ciekawa jestem konsystencji ;)
UsuńJeśli lubicie bardziej mokre ciasto to polecam nie płukać fasoli, wystarczy odsączyć.
OdpowiedzUsuńA czy zamiast fasoli z puszki można użyć ugotowanej - bo mam sporo zeszłoroczego zbioru i coś muszę z nią zrobić :-)
OdpowiedzUsuńJasne! Gotowana jest nawet lepsza, bo zdrowsza :)
UsuńNajlepszy przepis na dietetyczne brownie, zawsze z niego korzystam i zawsze wychodzi :) Dziękuję!
OdpowiedzUsuńprzepis pycha :))
OdpowiedzUsuńco to znaczy "puszka fasoli"? jak duża?
OdpowiedzUsuńStandardowa puszka ma jakieś 340g bez odsączenia ;)
Usuńa czy mozna zamiast czekolady mozna dodac wiecej kakao?
OdpowiedzUsuńCzekolada jest jednak trochę słodka, kakao całkiem gorzkie. Może wyjść zbyt gorzkie, więc odradzam ;)
UsuńZrobiłam tylko dałam trochę więcej czekolady. - pyszne. Wszyscy w domu zachwyceni. Jutro też robię tylko zamiast oleju mam zamiar dać trochę masła orzechowego.
OdpowiedzUsuńOuuu, daj znać jak wyszło! Świetny pomysł :)
UsuńMam wrażenie że z masłem orzechowym jeszcze lepsze taki dodatkowy aromat - posmak orzechów i dodatkowa wilgotność (dałam 3 duże łyżki masła orzechowego)
UsuńWłaśnie zaraz wstawiam bo obiecałam na jutro do pracy :)
przepis rewelka - polecam wszystkim
Chyba odgapię i też zrobię do pracy. Jako orzeszkoholik mówię - omnomnom <3
UsuńILE JEST FASOLI W PUSZCE??
OdpowiedzUsuńCo można dodać zamiast daktyli? :)
OdpowiedzUsuńSuper wyszlo. Zrobilam w foremkach na babeczki. Zamiast daktyli dodalam rodzynki, a zamiast ziemnych orzechow, dodalam wloskie:)
OdpowiedzUsuńWitam! Właśnie brownie wjechało do piekarnika 😋 Z tego przepisu robię pierwszy raz... Ciekawa jestem smaku 😍 Dam znać jakie wyszło. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń49 year old Accounting Assistant IV Ambur Govan, hailing from Beamsville enjoys watching movies like Tattooed Life (Irezumi ichidai) and Machining. Took a trip to Longobards in Italy. Places of the Power (- A.D.) and drives a Bentley Litre Supercharged Le Mans. sprobuj tak
OdpowiedzUsuń