Jakiś czas temu, gdy było jeszcze gorąco i słonecznie, jeden z kucharzy w mojej pracy postanowił orzeźwić kurczaka dodając do niego żurawiny. Oczywiście, nikt nie odkrył Ameryki, ale mimo to było przepysznie ;) I inspirująco - w wolny dzień od razu zabrałam się za gotowanie.
"Pierwotna" wersja była zupełnie inaczej doprawiona, ja postanowiłam wzbogacić ją o curry.
Jeszcze inną wersję tej potrawy stworzył ostatnio mój ulubiony Szef kuchni do nowego Menu w restauracji, w której pracuję. Jednak mój przepis powstał nieco wcześniej i smakuje zupełnie inaczej ;)
kurczaka podałam z surówką z sałaty lodowej, pomidora i papryki oraz kaszą jaglaną.
Kurczak w curry z żurawiną
przepis na 2 porcje
Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka,
1 łyżka oleju kokosowego do smażenia,
1 łyżeczka curry,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
szczypta chilli,
szczypta soli,
2 łyżeczki dżemu żurawinowego.
Wykonanie:
Piersi z kurczaka dokładnie natrzyj przyprawami. Usmaż mięso z obu stron na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym. Ułóż fileta na talerzu, na wierzch nałóż dżem.
świetne połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuń