Papryka faszerowana - 2 wersje

Ten post miał do Was przywędrować już kilka dni temu, ale przygotowania do szalonego party tak mnie pochłonęły, że... hoho. Ale już po wszystkim, imprezka wyszła całkiem udana. Nie zaryłam nosem w talerz ze zmęczenia, więc było OK. Pożarlim, popilim, koniec tego dobrego! Najstraszniejsze są sterty pysznego jedzenia, które czekają na mnie w domu :( Ciasta, sałatki, BABCINY BIGOS. Dodajcie mi sił!

Chciałam się popisać przed Wami, przed rodzinką, przed całym światem moim boskim tortem zawijanym. No i klapa! Zawsze, gdy się najbardziej starasz to nie wychodzi. Trzy razy zważyła mi się masa, już myślałam, że się poddam. Na szczęście moja cudowna sąsiadeczka (ajlowju, Karo <3) uratowała mnie swoją bitą śmietaną i wszystko jakoś poszło. Karo posiada Thermomix, więc jest najszczęśliwszym człowiekiem na ziemi.

Wszystkiego najlepszego, tato!

W niedzielę postanowiłam zrobić wersję testową faszerowanych papryk (szkoda, że tak nie zrobiłam z tortem...). Nie mogłam się zdecydować, który farsz wybrać - ryżowy, czy mięsny? Na stole pojawiły się obie wersje ;)  Zdrowe, smaczne, i ładnie wygląda na talerzu. Bardzo fajna sprawa na jakąś rodzinną kolację czy coś w ten deseń ;)



Papryka faszerowana z mięsem


Składniki:

6 średnich papryk,
500g mielonej wieprzowiny,
1 nieduża cebula,
puszka czerwonej fasoli,
pół puszki kukurydzy konserwowej,
150g sera mozzarella,
4 pomidory (koniecznie aromatyczne i mocno dojrzałe),
ząbek czosnku,
pół łyżeczki tabasco,
1/3 łyżeczki papryki pepperoni,
1 łyżeczka oregano,
1,5 łyżeczki bazylii,
0,5 łyżeczki tymianku,
1 łyżeczka soli,
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu.

Wykonanie:

Paprykom odetnij czapeczki i je wydrąż.
Delikatnie je posól przed włożeniem w nie farszu.
Cebulkę podsmaż w garnku, następnie dodaj do niej mięso. Dodaj sól, pieprz i tymianek, podsmażaj przez ok. 20min na wolnym ogniu. Pomidory sparz, obierz ze skórki, wykrój korzeń i smiksuj (np. blenderem). Do przecieru dodaj pozostałe przyprawy. (Pamiętaj, jeśli pomidory będą mało aromatyczne lub słabo dojrzałe, będziesz musiał/a ratować się przecierem pomidorowym w kartoniku :(). Przecier dodaj do mięsa, gotuj przez następnie 10 min. Dodaj fasolę i kukurydzę. Wymieszaj, pogotuj jeszcze przez chwilę. Odstaw do ostygnięcia.
Letni lub zimny farsz nałóż do papryczek poustawianych w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch każdej ułóż plasterek mozzarelli (ok. pół centymetra każdy). Ponakładaj kapturki. Włóż do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, piecz przez ok. 50min. 





Papryka faszerowana ryżem

Składniki:

6 papryk,
1 woreczek brązowego ryżu,
300-400g pieczarek,
por,
pół puszki kukurydzy konserwowej (lub 1 gruszka),
3 łyżeczki pesto,
pół łyżeczki soli,
1/3 łyżeczki chilli (dodałam grys),
odrobina czarnego pieprzu.


Wykonanie:

Paprykom odetnij czapeczki i je wydrąż.
Delikatnie je posól przed włożeniem w nie farszu.
Ryż ugotuj (bez soli). Pieczarki pokrój w kostkę. Pora w plasterki, a następnie porozdzielaj krążki. Podsmaż pieczarki z porem, odrobiną soli i pieprzu. Możesz dodać odrobinę oliwy. Jeśli wybierasz gruszkę - ją także pokrój w kostkę.
Wszystke składniki i przyprawy wymieszaj ze sobą, gdy wystygną. Wypełnij papryki ustawione w naczyniu żaroodpornym farszem, ponakładaj im czapeczki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50min.

Smacznego D

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
  • Wykipiał mi makaron © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes