I'm back!
Po dłuższym czasie postanowiłam zrobić kolejne podejście do blogowania ;) Tym razem postaram się bardziej ogarniać.
Dzisiejszym przepisem chciałabym Was przekonać, że zdrowe żywienie nie gryzie. Od dwóch tygodni pilnuję się, żeby jeść zdrowo, zabrałam się za ćwiczenia i generalnie włączyłam tryb fit. Nie oznacza to, że się głodzę albo coś w tym guście. Wręcz przeciwnie! Tak na dobrą sprawę jem więcej i na bogato :P
Niestety, mam w domu trzy wieloryby, które na słowo "dieta" zaczynają uciekać. Postanowiłam więc ich podejść. Zrobiłam na kolację pełnoziarnistą tartę a la pizza, którą wcinali, aż im się uszy trzęsły :) Jeśli macie równie niereformowalnych domowników - polecam!
P.S.
Przepis na ciasto jest uniwersalny. Tak naprawdę możecie na tarcie naukładać to, co macie w lodówce, lub na co macie ochotę. Zawsze wyjdzie pysznie ;)
Wybaczcie mi jakość zdjęć. Niestety musiałam je zrobić aparatem z epoki kamienia łupanego, mój został w pracy :(
Pizzo-tarta, czyli jak zdrowo nakarmić grubasa vol. 1
Unknown
●
niedziela, 22 września 2013
1 jajko,
130g mąki pszennej pełnoziarnistej,
2-3 łyżki jogurtu naturalnego,
1 łyżka oliwy,
3 łyżki otrębów owsianych,
przyprawy: sól, majeranek, papryka słodka i ostra, czosnek.
Składniki połącz, zagnieć z nich ciasto. Rozłóż na formie do tarty. Podpiecz w piekarniku (ok. 20min) w temp. 180 stopni. W tym samym czasie podpiecz lub podsmaż pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka.
150g mozzarelli,
3 duże pieczarki,
1 pierś z kurczaka,
pół żółtej papryki,
kilka różyczek brokuła,
przecier pomidorowy,
przyprawy: oregano, bazylia.
Podpieczony spód posmaruj przecierem pomidorowym. Rozłóż na nim pokrojoną w plastry mozzarellę, posyp przyprawami. Następnie ułóż pokrojone warzywa i mięso. Piecz w temp. 180 stopni ok. 20min.
Bon apetit! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Search this blog
Makaron na FB
Współpraca
Jeżeli jesteś zainteresowany współpracą - napisz!
marlena.stremler@gmail.com
Nie zgadzam sie na kopiowanie grafik, zdjęć i tekstów oraz publikowanie ich w formie elektronicznej lub drukowanej bez mojej wiedzy i zgody (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).
Tagi
babeczki
bakalie
bezglutenowe
cannelloni
ciasta
ciastka
ciecierzyca
cukinia
czekolada
czosnek
deser
dietetycznie
fasola
gadu gadu
grill
indyk
jajka
kakao
kanapki
kasza jaglana
koktajl
kurczak
łatwo
makaron
marynata
masło
meksykańskie
mięso mielone
miód
musztarda
naleśniki
obiad
owoce
pieczywo
pierogi
płatki owsiane
pomidory
produkty
przekąska
przetwory
przyprawy korzenne
ryż
sałatka
ser
słodycze
sos
surówka
szpinak
szybko
śniadanie
tarta
tortilla
tosty
twaróg
warzywa
wieprzowina
włoskie
www
zakupy
Popularne posty
-
Witajcie w nowym roku! :) Pełnym postanowień, obietnic i „oby był lepszy niż poprzedni”. Oby to nie były plany realizowane przez pierws...
-
Witajcie kochani! Ostatnio jestem taka zakręcona, że zapominam jak się nazywam. Mam miliard pomysłów na minutę i o połowę za krótką dobę ;...
-
Długo oczekiwane. Dietetyczne i bezglutenowe. Zmieniło moje życie! :D Makaroniarze! Już nigdy nie zatęsknimy za kremem na maśle. Za...
-
Dzień wolny, jak zwykle przy garach! Z babskiego wieczoru ostało się wino - przecież nie mogło się zmarnować ;) Postanowiłam przygotować in...
-
Tęskniłam za moją kuchnią. Nigdy więcej tylu nadgodzin w pracy. Nawet nie zdawałam sobie sprawy ile radości może sprawić odkręcanie palnik...
-
Dzisiaj przepis na drugie śniadanie :) Bardzo gęsty, orzeźwiający koktajl z banana i kiwi z dodatkiem mięty oraz cytryny. Miałam dylemat,...
-
Coraz częściej znajomi pytają się mnie Skąd Ty to wszystko wiesz? Jak mam jeść, żeby było zdrowo? Dzisiaj chciałabym Wam odpowiedzi...
-
Dawno mnie tu nie było, ale w moim życiu było parę zakrętów :) Teraz wszystko wraca do normy - I'm back! Strasznie się stęskniłam za sw...
-
Miałam ostatnio mały kryzys wiary we własne możliwości... ale już do Was wracam! ;) Wracam do normalności i do tego, na co ciężko pracuję ju...
-
Obiad bez mięsa :) U mnie coś nowego, jestem totalnie mięsożernym zwierzątkiem. Postanowiłam jednak coś odmienić w swojej kuchni i postawiła...
Archiwum
-
►
2014
(48)
- ► października (2)
Obsługiwane przez usługę Blogger.
A można użyć innej mąki? np. pełnoziarnistej żytniej czy jakiejś?
OdpowiedzUsuńszczerze mówiąc nie próbowałam piec spodu z mąką żytnią. Kruche ciasto nie jest "wymagające", więc myślę, że powinno wyjść OK ;) A przy tym żytnia jest zdrowsza! Good idea :D
Usuń