Przedstawiam Wam mój dzisiejszy obiad :)
Szczerze mówiąc, wchodząc wczoraj do kuchni i otwierając lodówkę nie miałam pojęcia co ugotować. Jedyna myśl, jaka mi przeszła przez głowę to naleśniki - szybko, a wszystkie składniki są w domu. Gdy już zajrzałam do wnętrza mej Bogini (tak, czasem modlę się do lodówki), wszystko okazało się jasne. Jedynym słusznym rozwiązaniem były naleśniki meksykańskie. Wiem, wiem... z takim sosem zwykle robi się tortille, albo inne burrito, ale komu by się chciało robić taki wypas obiad tylko dla siebie? Napewno nie mnie :P Poza tym kocham naleśniory!
Resztka przecieru pomidorowego po maminym spaghetti, mój wczorajszy kurczak... i jedziemy! Zwykle dostaję "oświecenia" gotując coś z resztek zalegających w lodówce :D
Pracuję w rodzinnym sklepie z europejską chemią, więc zastanawia Was pewnie gdzie odgrzałam obiad? Otóż polecam Wam wynalazek zwany tosterem. Już od jakiegoś czasu używam go w moich warunkach polowych i sprawdza się całkiem nieźle. Odgrzewałąm w nim naleśniki, tartę, piekłam parówki... myślicie, że zupę też się da odgrzać w tosterze? :P
Miłego :)
Naleśniki z kurczakiem i sosem meksykańskim
4-5 naleśników (mnie wyszło 4, ale smażę dość grube :))
Ciasto:
3/4 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej (lub 1 szkl. białej mąki)
1 jajko
1/2 szkl. mleka 1,5%
1/2 szkl. wody gazowanej
łyżka oliwy,
szczypta soli,
odrobina słodkiej papryki
Wykonanie:
Składniki wymieszaj na jednolitą masę. Smaż bez tłuszczu lub dodaj parę kropel oliwy przed pierwszym naleśnikiem.
Farsz:
200ml przecieru pomidorowego lub 2 mniejsze zmiksowane pomidory (pamiętaj wyciąć korzeń i obrać je ze skórki przed zmiksowaniem),1 pierś z kurczaka,
pół puszki czerwonej fasolki,
pół żółtej papryki,
łyżeczka oregano,
łyżeczka soli,
łyżeczka bazylii,
łyżeczka ostrej papryki,
pół łyżeczki tymianku,
pół łyżeczki słodkiej papryki,
łyżka keczupu,
pieprz czarny wg uznania.
Wykonanie:
Pierś posól i podsmaż, następnie dodaj do przecieru razem z fasolką, pokrojoną w kostkę papryką i przyprawami. Zagotuj. Sos rozprowadź na naleśniku, zawiń "końce" do środka i zwiń (jak na zdjęciu:)) Możesz je podpiec w opiekaczu lub piekarniku, np z żółtym serem.
Smacznego!:)
0 komentarze:
Prześlij komentarz