Chill grill


Tak, jak pisałam na fejsiku, sezon grillowy czas zacząć! Wypchali mnie mięchem, kiełbachami... połowy nikt nie zjadł, jak zwykle, i tylko śmierdzieć później będę.
Relacje z tego przedsięwzięcia Marlenka postanowiła rozpocząć od tyłu strony, czyli od sosów i dodatków, które pysznie się sprawdzają na wszelkich Barbecue Party.
Ofiara losu zapomniała zrobić zdjęcia sosów, więc dzisiejsza notka bez foci. Dodamy przy okazji ;)
Czosnek, czosnek, czosnek.

Sos czosnkowy

300g jogurtu naturalnego,
łyżeczka majonezu (opcjonalnie),
2-3 łyżki posiekanego koperku,
2-3 ząbki rozgniecionego lub posiekanego czosnku,
sól do smaku (ok. pół łyżeczki),
odrobina pieprzu.

Wykonanie:

Wymieszać, wymieszać i gotowe :)

Tzatziki

300g jogurtu naturalnego,
kilka kropel oliwy,
pół świeżego ogórka,
sól do smaku (ok. 1/3 łyżeczki)
1 ząbek czosnku, rozgnieciony lub posiekany,
1 łyżeczka posiekanego koperku (opcjonalnie),
mieszanka ziół do tzatziki (czyli: czosnek, koper, cebula, pieprz, kwasek cytrynowy, sól)

Wykonanie:

Zetrzyj ogórka na tarce o grubych oczkach, lekko posól i odciśnij z wody kilka razy. Następnie wymieszaj z resztą składników. Mieszanki ziół bywają bardzo pomocne, ja zwykle używam takich z targu, firmy Dakar.

Masło czosnkowe

¼ masła,
2 ząbki rozgniecionego czosnku,
sól do smaku,
½ łyżeczki ziół prowansalskich,
1 łyżeczka posiekanego koperku (opcjonalnie).

Wykonanie:

Wymieszać wszystko razem, w moździerzu lub rozgnieść widelcem.

Po tych dodatkach NIE CAŁUJEMY SIĘ :P

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
  • Wykipiał mi makaron © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes