Tortilla chodziła za mną od dłuższego czasu. W końcu, w zeszłym tygodniu, znalazłam chwilę czasu pomiędzy pracą a szkołą i popełniłam ten oto przepis :)
Uwielbiam kuchnię meksykańską i wszelkie tamtejsze placki. Jednak w większości przepisów znajduje się masło lub margaryna. Staram się nie stosować tych produktów, więc postanowiłam poszukać godnego zastępstwa. Z pomocą koleżanki udało mi się je znaleźć w postaci jajka! Po prostu! Dziękuję Ci, Gosiu, uratowałaś cały przepis :D
Bardzo chciałam odtworzyć też pastę fasolową, której miałam przyjemność spróbować w restauracji The Mexican. Mimo, że temperatura mojego obiadu nie była odpowiednia, smak pasty mnie urzekł.
Jak sami zauważycie, do fasoli nie dodałam zbyt wielu przypraw. Chilli i zioła prowansalskie zrobiły całą robotę. I właśnie o tych drugich chciałabym Wam powiedzieć parę słów. Nie każdy wie, że taką mieszankę możecie sobie zrobić sami. Pewnie większość składników nawet macie w swoich "szafeczkach na przyprawy": rozmaryn, tymianek, cząber, liść laurowy, bazylia, oregano, mięta pieprzowa, szałwia lekarska, majeranek.
Skąd nazwa? Pochodzi od francuskiego regionu - Prowansji - miejsca słynącego z bogatych zasobów zielarskich. Zioła prowansalskie często dodaje się do potraw tłustych, ponieważ wspomagają trawienie. Taka mieszanka może Wam też pomóc ograniczyć lub wyeliminować sól z diety - świetnie ją zastępuje.
Natomiast, zupełnie nie wiedziałam co zrobić z kurczakiem! Przekopując moją szafeczkę z przyprawami dorwałam masalę. To mieszanka przypraw orientalnych: papryka, cebula, czosnek, imbir, kardamon, kozieradka, kolendra, gałka muszkatułowa, pieprz czarny, pieprz cayenne, ziele angielskie, cynamon, goździki, sól. Pikantny, wyrazisty smak z korzenną nutą. Indyjska przyprawa w meksykańskiej potrawie? Ryzykowne...
No risk no fun :) Było warto. Masala bardzo dobrze współgrała z czerwoną fasolą.
Jeśli nie wiecie co zrobić z kurczakiem, a musi być zrobiony "na szybko" - warto mieć w zanadrzu gyrosa i masalę. Dwie mieszanki, które zawsze ratują sytuację :)
Tortilla z dodatkiem orientu
Unknown
●
piątek, 22 listopada 2013
Przepis na 10 placków o średnicy 15cm
2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej,
1/2 szkl. mąki pszennej,
1 jajko,
3/4 szkl. gorącej wody,
1/2 łyżeczki soli.
Mąkę z jajkiem rozetrzyj palcami. Zrób wgłębienie i dodaj gorącą wodę. Wymieszaj wszystko widelcem, aby się dobrze połączyło. Odstaw ciasto na 2 minuty. Następnie zagnieć je tak, aby powstała jednolita masa. Podziel ją na 10 kulek (ja po prostu jedną dużą kulę podzieliłam na 10 części ;)). Przykryj je ściereczką i zostaw na godzinę w temperaturze pokojowej. Później możesz je przechowywać w lodówce lub od razu dokończyć swoje dzieło.
Każdą kulkę rozwałkowujemy na placek o średnicy 15cm (lub o średnicy patelni, na której będziesz smażyć). Tortille muszą być jak najcieńsze. Na patelnię wlej kropelkę oliwy. Smaż placki na bardzo dobrze rozgrzanej patelni, maksymalnie 30 sekund z jednej strony. Tortillę najlepiej zwinąć na gorąco, aby nadać jej kształt. Podczas nadziewania jej rozwijaj placki bardzo delikatnie lub nad parą wodną, aby się nie połamały.
2 podwójne piersi z kurczaka,
2 czerwone papryki,
2 puszki czerwonej fasoli,
400ml przecieru pomidorowego (polecam w kartoniku, o tej porze roku pomidory już są za mało aromatyczne :(),
1 duża cebula,
6 łyżeczek ziół prowansalskich,
4 łyżeczki przyprawy typu masala,
2 ząbki czosnku,
3 papryczki chilli lub 2 pepperoni (jeśli używasz w proszku - 1 łyżeczka),
czarny pieprz,
sól.
Kurczak: mięso pokrój w drobną kostkę. Usmaż (bez dodawania oliwy, ewentualnie z łyżką wody) doprawiając przyprawą masala.
Paprykę pokrój w niedługie paski (1/3 długości papryki)
Pasta fasolowo-pomidorowa: cebulę pokrojoną w kostkę z rozgniecionym czosnkiem podsmaż na kropelce oliwy. Następnie dodaj fasolę, przecier i przyprawy (zioła prowansalskie, sól, pieprz, chilli). Smaż przez 15minut na małym ogniu. Zblenduj wszystko do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji pasty. Dopraw do smaku.
Placki rozwijaj delikatnie. Nie wyprostują się do końca. Nałóż na tortillę pastę, następnie posyp kurczakiem i papryką. Zwiń spowrotem i zapiecz w opiekaczu lub 4 min grilluj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aby tortilla była dobrze ciepła.
Buen aprovecho!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Search this blog
Makaron na FB
Współpraca
Jeżeli jesteś zainteresowany współpracą - napisz!
marlena.stremler@gmail.com
Nie zgadzam sie na kopiowanie grafik, zdjęć i tekstów oraz publikowanie ich w formie elektronicznej lub drukowanej bez mojej wiedzy i zgody (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).
Tagi
babeczki
bakalie
bezglutenowe
cannelloni
ciasta
ciastka
ciecierzyca
cukinia
czekolada
czosnek
deser
dietetycznie
fasola
gadu gadu
grill
indyk
jajka
kakao
kanapki
kasza jaglana
koktajl
kurczak
łatwo
makaron
marynata
masło
meksykańskie
mięso mielone
miód
musztarda
naleśniki
obiad
owoce
pieczywo
pierogi
płatki owsiane
pomidory
produkty
przekąska
przetwory
przyprawy korzenne
ryż
sałatka
ser
słodycze
sos
surówka
szpinak
szybko
śniadanie
tarta
tortilla
tosty
twaróg
warzywa
wieprzowina
włoskie
www
zakupy
Popularne posty
-
Witajcie w nowym roku! :) Pełnym postanowień, obietnic i „oby był lepszy niż poprzedni”. Oby to nie były plany realizowane przez pierws...
-
Witajcie kochani! Ostatnio jestem taka zakręcona, że zapominam jak się nazywam. Mam miliard pomysłów na minutę i o połowę za krótką dobę ;...
-
Długo oczekiwane. Dietetyczne i bezglutenowe. Zmieniło moje życie! :D Makaroniarze! Już nigdy nie zatęsknimy za kremem na maśle. Za...
-
Dzień wolny, jak zwykle przy garach! Z babskiego wieczoru ostało się wino - przecież nie mogło się zmarnować ;) Postanowiłam przygotować in...
-
Tęskniłam za moją kuchnią. Nigdy więcej tylu nadgodzin w pracy. Nawet nie zdawałam sobie sprawy ile radości może sprawić odkręcanie palnik...
-
Dzisiaj przepis na drugie śniadanie :) Bardzo gęsty, orzeźwiający koktajl z banana i kiwi z dodatkiem mięty oraz cytryny. Miałam dylemat,...
-
Coraz częściej znajomi pytają się mnie Skąd Ty to wszystko wiesz? Jak mam jeść, żeby było zdrowo? Dzisiaj chciałabym Wam odpowiedzi...
-
Dawno mnie tu nie było, ale w moim życiu było parę zakrętów :) Teraz wszystko wraca do normy - I'm back! Strasznie się stęskniłam za sw...
-
Miałam ostatnio mały kryzys wiary we własne możliwości... ale już do Was wracam! ;) Wracam do normalności i do tego, na co ciężko pracuję ju...
-
Obiad bez mięsa :) U mnie coś nowego, jestem totalnie mięsożernym zwierzątkiem. Postanowiłam jednak coś odmienić w swojej kuchni i postawiła...
Archiwum
-
►
2014
(48)
- ► października (2)
Obsługiwane przez usługę Blogger.
Daaaaj aaaaaaaaaaaam!!
OdpowiedzUsuńPrzecież omijasz strączkowe! :D
Usuń