Na wstępie przedstawiam Wam Sunię (nie ja jej nadałam to straszne imię, to Dziadek!), naszą domową bombę energetyczną :) Budzi mnie co rano, skacząc po mnie i podgryzając mi uszy. To najbardziej zwariowany pies, jakiego spotkałam!
A właściwą bombą energetyczną, o której chcę Wam opowiedzieć są płatki owsiane. Często niedoceniane i pomijane przez wielu z nas. Mnie owsianka kojarzy się z tym, że wszystkie postaci z kreskówek jej nie lubiły... to błąd! Odpowiednio doprawiona jest pyszna! Wystarczy odrobina miodu, kakao, suszonych owoców - i mamy niebo w gębie.
Węglowodany złożone to główny składnik płatków owsianych. Właśnie dlatego najlepiej jeść je rano. Dają uczucie sytości na długi czas, można się nimi porządnie najeść. Jeśli planujecie ciężki, intensywny dzień (praca fizyczna czy egzaminy) - wtedy owsianka jest najlepszym śniadaniem!
Pełnowartościowe - zawierają także łatwostrawne białko i kwasy tłuszczowe nienasycone. Oznacza to, że zapewnią Ci komplet składników odżywczych. Twój posiłek będzie kompletny.
Przeciwutleniacze zawarte w płatkach owsianych opóźniają procesy starzenia, poprawiają kondycję włosów i paznokci. Natomiast substancje psychogenne poprawiają nastrój, przeciwdziałają stanom depresyjnym i podenerwowaniu. Keep calm and eat owsianka!
Witaminy i minerały: witaminy B6, E, PP. Minerały: potas, wapń, magnez, jod, selen. A ponadto duże ilości błonnika ułatwiającego trawienie i usuwanie toksyn z organizmu.
Dolegliwości przy jakich szczególnie zalecane są płatki owsiane to: nadwaga (owsianka wspomaga odchudzanie!), wysoki cholesterol, problemy z układem trawiennym (zaparcia, zgaga czy wzdęcia), cukrzyca (i inne problemy z cukrem).
Płatki owsiane najwięcej składników odżywczych zachowują na surowo.
Ciepła papka to nie jedyny sposób na przyrządzenie płatków owsianych. Po sieci krążą setki przepisów na omlety, ciasteczka, sałatki czy pieczywo owsiane. Dzisiaj chciałabym Wam podrzucić pomysł na dodatek do porannej kawy. Ostatnio jestem strasznym głodomorem, mogłabym jeść non stop! (Myślę, że zaczynam magazynować na zimę :P) Więc płatki owsiane zagościły w mojej kuchni na dłuższy czas. W końcu lepiej sobie skubnąć takie ciasteczko w ciągu dnia, niż iść do sklepu obok po drożdżówkę. Zapas jedzenia to u mnie podstawa. Idąc na uczelnię, zwykle na 12h, zabieram ze sobą miliard pudełek i torebek z jedzeniem... i 1 zeszyt :D Tak, moja torba nie ma dna. Zobaczcie, co jutro w niej wyląduje ;)
ciastko owsiane i kawa z miodem oraz szczyptą cynamonu
Ciasteczka owsiane z ziarnami i żurawiną
przepis na ok. 20 szt.
Skład:
2 szkl. płatków owsianych górskich,
1 szkl. otrębów owsianych,
10 łyżek wody,
1 jajko,
2 łyżki serka delikatnego lub homogenizowanego naturalnego,
5 łyżek miodu,
100g suszonej żurawiny,
1 łyżka ziaren słonecznika,
1 łyżka pestek z dyni,
2 łyżki siemienia lnianego.
Wykonanie:
Wymieszaj ze sobą suche składniki. Następnie dodaj mokre, dokładnie wymieszaj. Uformuj w rękach ciasteczka, ułóż na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach, ok. 20min.
To kto mnie zaprasza na kawę i ciastko? ;)
jak długo można je przechowywać zanim się zepsują? :)
OdpowiedzUsuńZe względu na serek ok. 2-3 dni ;) Podejrzewam, że do 7 dni by się nie zepsuły, ale staram się być ostrożna w takich sprawach :)
Usuń