Jutro niedziela! Wszyscy będą się byczyć w domach, postanowiłam więc wrzucić śniadaniowy post, który posłużył mi za dzisiejszy obiad. :)
Taka sytuacja. (uwaga, mam dziś Tryb Ironiczny :D)
Wracam do domu po zakupach, a tu mama Monika krząta się po MOJEJ kuchni szykując obiad. Zaglądam po kolei do każdego garnka, a tam:
ziemnioki,
mizeria na słodko,
jajka sadzone smażone na głębokim oleju.
AMOK!
Zważając na mój ostatni tryb "żywię się zdrowo", "będę piękna", "modlę się do Ewy Chodakowskiej"... popadłam w amok! Co zrobić, co zjeść, jak żyć?! Musiałam coś szybko wymyśleć. Znając mnie, jakbym czegoś nie przyrządziła w ciągu następnych 15min to zjadłabym ten obiad.
Ciekawe co by na to powiedziała Ewa?!
Z mego amoku powstały omlety, ale trochę inne :) Robią się ekspresowo!
P.S. Wybaczcie mi dzisiejszego posta, dzisiaj jestem w dziwnym nastroju. Jutro lub w poniedziałek dodam coś specjalnego ;)
Wyczekujcie! <3
Otrębowe omlety na słono
przepis na 6 małych omlecików
Składniki:
2 jajka,
50g otrębów owsianych,
1/3 czerwonej papryki,
1 pieczarka,
szczypiorek,
2 plasterki wędliny (opcjonalnie),
bazylia,
sól,
odrobina oliwy (do smażenia).
Wykonanie:
Ubij białka na sztywno. Następnie dodaj żółtka, zmiksuj na jednolitą masę. Dosyp otręby, wymieszaj składniki łyżką. Dodaj pokrojone dodatki i przyprawy, wymieszaj. Nałóż masę na rozgrzaną patelnię (ok. 2 łyżki masy - 1 omlet). Smaż, aż się mocno zarumienią.
Miłego weekendu! ;)
0 komentarze:
Prześlij komentarz