Ten post miał do Was przywędrować już kilka dni temu, ale przygotowania do szalonego party tak mnie pochłonęły, że... hoho. Ale już po wszystkim, imprezka wyszła całkiem udana. Nie zaryłam nosem w talerz ze zmęczenia, więc było OK. Pożarlim, popilim, koniec tego dobrego! Najstraszniejsze są sterty pysznego jedzenia, które czekają na mnie w domu :( Ciasta, sałatki, BABCINY BIGOS. Dodajcie mi sił!
Chciałam się popisać przed Wami, przed rodzinką, przed całym światem moim boskim tortem zawijanym. No i klapa! Zawsze, gdy się najbardziej starasz to nie wychodzi. Trzy razy zważyła mi się masa, już myślałam, że się poddam. Na szczęście moja cudowna sąsiadeczka (ajlowju, Karo <3) uratowała mnie swoją bitą śmietaną i wszystko jakoś poszło. Karo posiada Thermomix, więc jest najszczęśliwszym człowiekiem na ziemi.
Papryka faszerowana - 2 wersje
Unknown
●
sobota, 19 października 2013
Wszystkiego najlepszego, tato!
W niedzielę postanowiłam zrobić wersję testową faszerowanych papryk (szkoda, że tak nie zrobiłam z tortem...). Nie mogłam się zdecydować, który farsz wybrać - ryżowy, czy mięsny? Na stole pojawiły się obie wersje ;) Zdrowe, smaczne, i ładnie wygląda na talerzu. Bardzo fajna sprawa na jakąś rodzinną kolację czy coś w ten deseń ;)
6 średnich papryk,
500g mielonej wieprzowiny,
1 nieduża cebula,
puszka czerwonej fasoli,
pół puszki kukurydzy konserwowej,
150g sera mozzarella,
4 pomidory (koniecznie aromatyczne i mocno dojrzałe),
ząbek czosnku,
pół łyżeczki tabasco,
1/3 łyżeczki papryki pepperoni,
1 łyżeczka oregano,
1,5 łyżeczki bazylii,
0,5 łyżeczki tymianku,
1 łyżeczka soli,
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu.
Paprykom odetnij czapeczki i je wydrąż.
Delikatnie je posól przed włożeniem w nie farszu.
Cebulkę podsmaż w garnku, następnie dodaj do niej mięso. Dodaj sól, pieprz i tymianek, podsmażaj przez ok. 20min na wolnym ogniu. Pomidory sparz, obierz ze skórki, wykrój korzeń i smiksuj (np. blenderem). Do przecieru dodaj pozostałe przyprawy. (Pamiętaj, jeśli pomidory będą mało aromatyczne lub słabo dojrzałe, będziesz musiał/a ratować się przecierem pomidorowym w kartoniku :(). Przecier dodaj do mięsa, gotuj przez następnie 10 min. Dodaj fasolę i kukurydzę. Wymieszaj, pogotuj jeszcze przez chwilę. Odstaw do ostygnięcia.
Letni lub zimny farsz nałóż do papryczek poustawianych w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch każdej ułóż plasterek mozzarelli (ok. pół centymetra każdy). Ponakładaj kapturki. Włóż do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, piecz przez ok. 50min.
6 papryk,
1 woreczek brązowego ryżu,
300-400g pieczarek,
por,
pół puszki kukurydzy konserwowej (lub 1 gruszka),
3 łyżeczki pesto,
pół łyżeczki soli,
1/3 łyżeczki chilli (dodałam grys),
odrobina czarnego pieprzu.
Paprykom odetnij czapeczki i je wydrąż.
Delikatnie je posól przed włożeniem w nie farszu.
Ryż ugotuj (bez soli). Pieczarki pokrój w kostkę. Pora w plasterki, a następnie porozdzielaj krążki. Podsmaż pieczarki z porem, odrobiną soli i pieprzu. Możesz dodać odrobinę oliwy. Jeśli wybierasz gruszkę - ją także pokrój w kostkę.
Wszystke składniki i przyprawy wymieszaj ze sobą, gdy wystygną. Wypełnij papryki ustawione w naczyniu żaroodpornym farszem, ponakładaj im czapeczki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50min.
Smacznego D
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Search this blog
Makaron na FB
Współpraca
Jeżeli jesteś zainteresowany współpracą - napisz!
marlena.stremler@gmail.com
Nie zgadzam sie na kopiowanie grafik, zdjęć i tekstów oraz publikowanie ich w formie elektronicznej lub drukowanej bez mojej wiedzy i zgody (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).
Tagi
babeczki
bakalie
bezglutenowe
cannelloni
ciasta
ciastka
ciecierzyca
cukinia
czekolada
czosnek
deser
dietetycznie
fasola
gadu gadu
grill
indyk
jajka
kakao
kanapki
kasza jaglana
koktajl
kurczak
łatwo
makaron
marynata
masło
meksykańskie
mięso mielone
miód
musztarda
naleśniki
obiad
owoce
pieczywo
pierogi
płatki owsiane
pomidory
produkty
przekąska
przetwory
przyprawy korzenne
ryż
sałatka
ser
słodycze
sos
surówka
szpinak
szybko
śniadanie
tarta
tortilla
tosty
twaróg
warzywa
wieprzowina
włoskie
www
zakupy
Popularne posty
-
Witajcie w nowym roku! :) Pełnym postanowień, obietnic i „oby był lepszy niż poprzedni”. Oby to nie były plany realizowane przez pierws...
-
Witajcie kochani! Ostatnio jestem taka zakręcona, że zapominam jak się nazywam. Mam miliard pomysłów na minutę i o połowę za krótką dobę ;...
-
Długo oczekiwane. Dietetyczne i bezglutenowe. Zmieniło moje życie! :D Makaroniarze! Już nigdy nie zatęsknimy za kremem na maśle. Za...
-
Dzień wolny, jak zwykle przy garach! Z babskiego wieczoru ostało się wino - przecież nie mogło się zmarnować ;) Postanowiłam przygotować in...
-
Tęskniłam za moją kuchnią. Nigdy więcej tylu nadgodzin w pracy. Nawet nie zdawałam sobie sprawy ile radości może sprawić odkręcanie palnik...
-
Dzisiaj przepis na drugie śniadanie :) Bardzo gęsty, orzeźwiający koktajl z banana i kiwi z dodatkiem mięty oraz cytryny. Miałam dylemat,...
-
Coraz częściej znajomi pytają się mnie Skąd Ty to wszystko wiesz? Jak mam jeść, żeby było zdrowo? Dzisiaj chciałabym Wam odpowiedzi...
-
Dawno mnie tu nie było, ale w moim życiu było parę zakrętów :) Teraz wszystko wraca do normy - I'm back! Strasznie się stęskniłam za sw...
-
Miałam ostatnio mały kryzys wiary we własne możliwości... ale już do Was wracam! ;) Wracam do normalności i do tego, na co ciężko pracuję ju...
-
Obiad bez mięsa :) U mnie coś nowego, jestem totalnie mięsożernym zwierzątkiem. Postanowiłam jednak coś odmienić w swojej kuchni i postawiła...
Archiwum
-
►
2014
(48)
- ► października (2)
-
▼
2013
(32)
- ▼ października (8)
Obsługiwane przez usługę Blogger.
0 komentarze:
Prześlij komentarz