Lubię mieszać smaki - im bardziej wyraziste, tym lepiej.Im bardziej kontrastowe, tym lepiej. Zwykle słodki smak zestawia się z ostrym lub kwaśnym. A dlaczego nie ze słonym? W tym momencie wszyscy się krzywią ;)
A właśnie, że nie ma co się krzywić! Ta sałatka podbije niejedno podniebienie. Jeśli lubisz czuć jak smaki łączą się na języku, a z każdym kęsem potrawa jest zupełnie inna - próbuj. To przepis właśnie dla Ciebie.
Sałatka z rukolą, pomarańczami i fetą
1 porcja
Składniki:
1 spora garść rukoli,
1/4 pomarańczy,
50g sera feta,
1 łyżka ulubionych bakalii (tutaj mieszanka: ziarna słonecznika, pestki dyni, rodzynki, jagody goji żurawina, orzechy laskowe),
1/2 łyżki oliwy z oliwek.
Wykonanie:
Rukolę ułóż na talerzu. Na niej pomarańcze i ser pokrojone w kostkę. Posyp bakaliami i polej oliwą.
pyszna, a zarazem lekka sałatka!
OdpowiedzUsuń