Dziś mam dla Was pomysł na ciekawy, aromatyczny obiad ;)
Miałam dość kaszy i makaronu, więc postanowiłam postawić na puree. Wieeem, wiem - marchewka ma wysoki indeks glikemiczny, ale z pewnością jest zdrowsza od kartofli na śmietanie i maśle. Na talerzu zrobiło się kolorowo, mimo, że za oknem coraz szarzej i ciemniej.
Pieczony schab z rozmarynem i cytrynową nutą oraz puree marchewkowe z dodatkiem selera
1 porcja
Składniki:
Schab:
200g schabu,
1 łyżeczka oleju rzepakowego,
1/3 łyżeczki rozmarynu,
szczypta grysu z chilli,
2 szczypty soli,
1/3 łyżeczki miodu,
3 plasterki cytryny.
Puree:
2 marchewki,
kawałek selera (ok. 50g),
2 szczypty soli,
kilka ziarenek czerwonego pieprzu.
Wykonanie:
Schab:
Schab pokrój w kostkę. Wymieszaj dokładnie z olejem i przyprawami, wyłóż do garnka żaroodpornego. Na wierzchu rozłóż plasterki cytryny. Piecz bez przykrycia w temp. 180 stopni do zarumienienia się mięsa.
Puree:
Marchewki i selera ugotuj w osolonej wodzie. Muszą być miękkie. Rozdrobnij warzywa i zmiel blenderem lub małym malakserem na puree. Na talerzu posyp rozgniecionym pieprzem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz