Pieczony schab z rozmarynem i cytrynową nutą oraz puree marchewkowe z dodatkiem selera

Dziś mam dla Was pomysł na ciekawy, aromatyczny obiad ;)
Miałam dość kaszy i makaronu, więc postanowiłam postawić na puree. Wieeem, wiem - marchewka ma wysoki indeks glikemiczny, ale z pewnością jest zdrowsza od kartofli na śmietanie i maśle. Na talerzu zrobiło się kolorowo, mimo, że za oknem coraz szarzej i ciemniej. 





Pieczony schab z rozmarynem i cytrynową nutą oraz puree marchewkowe z dodatkiem selera

1 porcja

Składniki:

Schab:
200g schabu,
1 łyżeczka oleju rzepakowego,
1/3 łyżeczki rozmarynu,
szczypta grysu z chilli,
2 szczypty soli,
1/3 łyżeczki miodu,
3 plasterki cytryny.

Puree:
2 marchewki,
kawałek selera (ok. 50g),
2 szczypty soli,
kilka ziarenek czerwonego pieprzu.

Wykonanie:

Schab:
Schab pokrój w kostkę. Wymieszaj dokładnie z olejem i przyprawami, wyłóż do garnka żaroodpornego. Na wierzchu rozłóż plasterki cytryny. Piecz bez przykrycia w temp. 180 stopni do zarumienienia się mięsa.

Puree:
Marchewki i selera ugotuj w osolonej wodzie. Muszą być miękkie. Rozdrobnij warzywa i zmiel blenderem lub małym malakserem na puree. Na talerzu posyp rozgniecionym pieprzem. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
  • Wykipiał mi makaron © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes