W końcu! Siadam i piszę posta, który czeka już X czasu. Co za wstyd...
W każdym razie mam dla Was pyszny, sezonowy pomysł na drugie śniadanie. Na samo wspomnienie robię się głodna ;) Kolejna wariacja z serkiem wiejskim, na punkcie którego mam chyba obsesję.
Jesień pełną parą! Figi, dynie, śliwki... trzeba brać się za gary.
Przeczuwam posty w stylu "nie śpię, bo kroję dynię" i takie tam ;)
Tymczasem kolejny szybki przepis - świetnie się nada do lunchboxa.
Ostatnio dodaję same przepisy dla osób cierpiących na deficyt czasu. Przeszkadza Wam to, czy się przydają? ;)
Krem migdałowy z figami i orzeszkami ziemnymi
1 porcja
Składniki:
2 figi,
2 łyżki orzechów ziemnych,
150g serka wiejskiego,
1-2 łyżeczki miodu,
2 łyżki płatków migdałowych,
opcjonalnie: kropelka aromatu migdałowego.
Wykonanie:
Upraż migdały na rozgrzanej, suchej patelni. Poczekaj aż ostygną. Zblenduj je na gładki krem z serkiem wiejskim, miodem i aromatem. Upraż w podobny sposób orzeszki ziemne i posiekaj je - nie zbyt drobno. Figi pokrój w półksiężyce. Wyłóż krem do miseczki, poukładaj na nim figi i posyp orzeszkami.
Mmm, wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńA szybkie przepisy zawsze się przydają :)
FIGI! <3 Zakochałam się w nich ostatnio :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na ten krem...