Dawno mnie tu nie było, ale w moim życiu było parę zakrętów :) Teraz wszystko wraca do normy - I'm back! Strasznie się stęskniłam za swoją kuchnią. Oczywiście, musiałam nadrobić braki w wolny dzień! Dałam piekarnikowi nieźle popalić - dwa ciasta i obiad w ciągu jednego przedpołudnia ;) Dzisiaj pierwsze z nich - ciasto cukiniowe.
Gliniaste, mokre i mega czekoladowe - myślałam, że sama zjem całą blachę! A dla przełamania smaku borówki, z którymi się ostatnio przeprosiłam. Dacie wiarę, że nie lubiłam borówek!? W każdym razie już je lubię i świetnie pasowały do ciasta. Równie dobrze odnajdą się w nim maliny. Cukinia ma mało kalorii, nadaje ciastu mokrej i ciężkiej konsystencji. Przy tym nie pozostawia najmniejszego posmaku. Zdała egzamin o wiele lepiej niż fasola, choć strączki mają wiele zalet. Przepis bardzo na plus - szybki, łatwy i idealny dla osób, które są w trakcie zrzucania wagi ;)
Czekoladowe ciasto z cukinii z borówkami
przepis na formę do brownie lub większą keksówkę
Składniki:
300g cukinii,
100g mąki pszennej pełnoziarnistej,
20-30g kakao,
3 białka jaja,
30g gorzkiej czekolady (min. 60%),
4 łyżki miodu,
1 łyżka oleju lnianego,
pół szklanki borówek amerykańskich,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
opcjonalnie: cukier-puder do posypania.
Wykonianie:
Cukinię zetrzyj na tartce na grubych oczkach. Mąkę, kakao i sodę wymieszaj. Ubij białka na sztywno. Wymieszaj je z suchymi składnikami, olejem i miodem. Na końcu dodaj cukinię i pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę. Wyłóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu poukładaj borówki. Piecz 50min w temp. 180 stopni.
Boski przepis, uwielbiam takie mega czekoladowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda naprawdę smakowicie!
OdpowiedzUsuńIle kcal może mieć orientacyjnie całe ciasto lub jego kawałek ? Czy olej lniany można zastąpić innym produktem np. olejem roślinnym, z pestek winogron lub oliwą? Jakie miej więcej wymiary ma blacha? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam :) A.
A.
wg moich obliczeń 1040 kcal.
Usuńwygląda pysznie! Na widok ciast o takim ciast od razu robię się głodna ;)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty