Jest i samosa! Wybaczcie mi opóźnienia, ale nastał mały kryzys - poszukiwanie pracy i takie tam... :)
Postanowiliśmy ze znajomymi zrobić sobie wieczór z pierogami. Zaczęło się od mojej ochoty na przygotowanie samosy - skończyło na 3 rodzajach pierogów! Każdy przygotował co innego. Jadłam najlepsze ruskie w historii (made by Tomasz) i dietetyczne pierogi na słodko - z jabłkiem i żurawiną (by Pati). Było pysznie! Takie wspólne gotowanie to świetna sprawa. Świetny pretekst by się spotkać, powymieniać pomysłami i spędzić czas w produktywny sposób.
Na samym spotkaniu pierogi usmażyłam na głębokim tłuszczu, bo takie sobie zażyczyły moje łasuchy. Ale zostało na tyle farszu, że na drugi dzień w domu przygotowałam pieczoną wersję - wyszła o wiele lepsza :)
Następna edycja - burrito party! Już się nie mogę doczekać środy!
Co to jest samosa?
Popularna indyjska przekąska, pierożki smażone na głębokim oleju. Przepisów na farsz jest wiele: z mięsem, z ziemniakami, marchewką i groszkiem... co tylko sobie wymyślicie. Wszystkie pomysły łączą przyprawy: kumin, kolendra, imbir, czarnuszka i curry. Często podawane z sosem miętowym lub imbirowym.
z ciasta formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego
rozwałkowujemy ją na okrągły placek i dzielimy na 2 połówki
brzeg od strony przecięcia smarujemy wodą
formujemy tubkę i dokładnie sklejamy
wypychamy tubkę farszem, brzeg smarujemy wodą i sklejamy
skręcamy brzeg w "warkoczyk"
Samosa - pełnoziarnista i pieczona
Składniki:
Ciasto:
2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej,
1,5 szkl. mąki pszennej z pełnego przemiału,
4 łyżki oliwy,
3/4 szkl. wody,
1 łyżeczka soli.
Farsz:
300g ugotowanego kalafiora,
2 ugotowane marchewki,
100g groszku konserwowego,
1 cebula,
1 łyżka czarnuszki,
1 łyżka kuminu (kminek rzymski),
1 łyżka curry,
1 łyżeczka imbiru,
1 łyżeczka kolendry,
1 łyżeczka soli,
1-2 łyżeczki chilli,
1 łyżka oliwy.
Sos miętowy:
1 "doniczka" mięty,
200g jogurtu greckiego,
1/2 łyżeczki soli.
Sos czosnkowy:
200g jogurtu greckiego,
2 ząbki czosnku,
1/2 łyżeczki soli.
Wykonanie:
Ciasto:
Do mąki dodaj przyprawy i olej. Następnie stopniowo dolewaj wody. Zagnieć ciasto.
Farsz:
Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę z czarnuszką na szklisto. Dodaj je oraz resztę przypraw do ugotowanych i pokrojonych w drobną kostkę warzyw. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku.
Pierogi:
Z ciasta uformuj kulkę wielkości orzecha włoskiego,
rozwałkuj ją na okrągły placek i podziel na 2 połówki
brzeg od strony przecięcia posmaruj wodą,
uformuj tubkę i dokładnie sklej,
wypchaj tubkę farszem, brzeg posmaruj wodą i sklej,
skręć brzeg w "warkoczyk".
Piecz pierogi w temp. 200 stopni przez ok. 30min. Do piekarnika włóż również naczynie z wodą, aby ciasto pierogów nie przesuszyło się.
Sosy:
Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę.
Polecam, w smaku wyśmienite.
OdpowiedzUsuń~ Tomasz Dudzik-Makłowicz.
wyglądają genialnie!
OdpowiedzUsuń