Uwielbiam płatki owsiane. Chyba
wszyscy je uwielbiamy, prawda?
Jednak trochę mi się znudziły. Z
płatków i otrębów dostępnych w każdym sklepie – te owsiane są
najzdrowsze. Jednak płatki jęczmienne, o których dziś będzie
mowa, wcale nie pozostają daleko w tyle, jeśli chodzi o właściwości
odżywcze. Są pyszną odmianą! ;)
Pomysł na dzisiejsze bułeczki jest
trochę kradziony ;) Moja koleżanka, Pati (widzimy się w sądzie
:P), jest królową twarogowo-otrębowych bułeczek. Zaraziła mnie
nimi! Możecie do nich „wsadzić” co Wam się tylko podoba.
Zawsze wyjdą pyszne.
To mój ulubiony pomysł na drugie
śniadanie w pracy. Do mojej rytualnej kawy zbożowej o godzinie
12:00 pasują idealnie.
Czasem je robię, jak tutaj – z
płatków owsianych lub jęczmiennych, czasem z otrębów... z tego,
co akurat mam pod ręką :)
JĘCZMIEŃ
Z jęczmienia produkuje się głównie
kaszę i płatki.
- zawiera witaminy: E oraz z grupy B;
- mikro- i makroelementy: kwas foliowy, fosfor, potas, magnez, wapń, cynk, mangan, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe
- działa dobroczynnie na przewód pokarmowy,
- pomaga w wyrównywaniu ciśnienia krwi,
- zawiera przeciwutleniacze,
- działa przeciwzapalnie (głównie na układ pokarmowy).
Bułeczki twarogowe z płatkami jęczmiennymi
Składniki na 10 bułeczek
Składniki:
250g twarogu półtłustego,
100ml jogurtu naturalnego (lub trochę
więcej – to zależy od „suchości” sera),
¾ szklanki płatków jęczmiennych,
1 banan,
garść rodzynek,
2 łyżki miodu,
50g pestek z dyni/słonecznika,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżka kakao.
Wykonanie:
Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj
z jogurtem, miodem i przyprawami. Następnie płatki, pokrojonego w
kostkę banana, rodzynki i ziarenka. Wszystko wymieszaj. Uformuj w
rękach bułeczki, ułóż na formie wyłożonej papierem do
pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-30min
(w zależności od wielkości bułeczek).
0 komentarze:
Prześlij komentarz