Ostatni tydzień był mega intensywny i minął, zanim się jeszcze zaczął :) Ale w końcu znalazłam chwilę, by podrzucić Wam przepis na pyszne mięcho. Próbowaliście kiedyś pieczeni rzymskiej? Chyba nie ma prostszego sposobu na mięso mielone! Pozbyłam się z przepisu bułki tartej, wyrzuciłam z talerza ziemniaki i.... z tradycyjnego polskiego obiadu powstało zdrowe danie ;) W towarzystwie brokułów i kaszy jaglanej pieczeń prezentowała się pysznie.
Pieczeń rzymska podana z brokułami w sosie czosnkowym i kaszą jaglaną
Pieczeń rzymska z marchewką
Składniki:
500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (oczywiście, mielonego w domu lub z wybranego w sklepie kawałka ;)),
1 jajko,
4 łyżki otrębów żytnich,
1 duża marchewka,
1 łyżeczka tymianku,
sól i czarny pieprz do smaku,
kolorowy pieprz w ziarnach - do posypania.
Wykonanie:
Marchewkę ugotuj (15min). Do mięsa mielonego dodaj jajko, otręby i przyprawy - wymieszaj na gładką masę. Połowę mięsnej masy wyłóż do keksówki, ułóż na środku ugotowaną marchewkę i zakryj ją resztą mięsa. Posyp kolorowym pieprzem i piecz w temp. 200 stopni przez 40-50min.
Lubię pieczeń rzymską. Jest to naprawdę prosty przepis na mięso mielone. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń