Dzisiaj "szybka akcja" - nie chcę Was zostawiać na weekend bez posta, a za chwilę lecę na uczelnię i do pracy! :) Dziś i jutro wieczorem zapraszam do U piekarza, gdzie spotkacie mnie za barem.
Przepraszam za tak krótkiego posta, w ramach rekompensaty - potrójny przepis :)
Puree groszkowo-brokułowe wyszło obłędne! Spróbujcie koniecznie, wszystkie ziemniaki świata mogą się schować. Musztardowy, lekko winny kurczak, czyli taki, jakiego lubię najbardziej. I ostro-kwaśna surówka z marchewki, czyli moja mała improwizacja z tego, co znalazłam w lodówce. Skomponowało się pysznie! W końcu zjadłam porządny obiad, chyba pierwszy w tym tygodniu. Masakra, a weekend jeszcze intensywniej :) Pozytywnie, miłego wypoczynku!
Puree groszkowo-brokułowe
2 porcje
Składniki:
200g brokuła,
200g groszku (może być konserwowy),
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka koperku,
1 łyżeczka masła klarowanego,
sól, czarny pieprz.
Wykonanie:
Brokuła gotuj w osolonej wodzie przez 5 min. (pamiętaj, wrzuć go już do gotującej się wody). Groszek dobrze wypłucz w wodzie. Następnie zblenduj wszystkie składniki razem. Najlepiej mieszać wszystko, gdy brokuł jest gorący. Wtedy nie musisz już podgrzewać puree.
Kurczak w marynacie musztardowej
2 porcje
Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka,
1 łyżka musztardy (u mnie stołowa),
1 łyżka octu,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżeczka miodu,
sól, czerwony pieprz.
Wykonanie:
Wszystkie składniki marynaty wymieszaj na gładki sos. Kurczaka pokrój w poprzek (każdą pierś na 4-5 plastrów), dokładnie natrzyj marynatą i odstaw na 1h. Piecz w temp. 180 stopni przez. ok. 40min.
Wytrawna surówka z marchewki
Składniki:
5 marchewek,
3cm pora (jasna część),
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka octu,
kilka kropel tabasco,
szczypta cukru,
sól.
Wykonanie:
Marchew zetrzyj na tartce na grubych oczkach, pora pokrój w drobną kostkę. Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
0 komentarze:
Prześlij komentarz