Wszyscy wrzucają na swoje blogi świąteczne przepisy - faszerowane jajka, żurki i te sprawy. Ja w tym roku zupełnie nie czuję świąt, więc świątecznych potraw nie będzie :) ... ewentualnie znajdzie się coś ze świątecznego stołu, już po długim weekendzie.
W trakcie przygotowań świątecznym nie możemy zapominać o naszych zwyczajowych posiłkach -5 posiłków dziennie to podstawa, jakiej trzymam się cały czas. I już nie mogę bez tej zasady żyć! Padłabym z głodu :)
Przed świętami Wielkiej Nocy w naszej lodówce jest pełno jajek, więc przygotowałam dla Was szybką przekąskę właśnie na ich bazie. Pasta jajeczna do kanapek, chyba przez nas wszystkich znana i lubiana, dostarczy nam wystarczająco energii do szalonych porządków ;) Przepis jest banalny, a często o nim zapominamy. Warto go mieć pod ręką w tym zabieganym okresie!
Co znajdziemy w jajkach?
- aż 13% białka!, a wraz z nim niezbędne aminokwasy,
- 4% tłuszczów nienasyconych,
- dużo wody, bo aż 75%,
- witaminy: A, D, E, K - czyli wszystkie rozpuszczalne w tłuszczach - oraz B2 i B12,
- sole mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas,
- lecytyna - redukująca zły cholesterol,
- luteina - korzystnie wpływająca na wzrok i łagodząca objawy menopauzy.
Jak wybieramy jajka?
O tym Wam już kiedyś pisałam, ale jeszcze raz przypomnę, bo warto! Najlepsze i najzdrowsze są jajka, na których pieczątce pierwszą cyfrą jest 0 lub 1 (0 - produkcja ekologiczna, 1 - kury są na wolnym wybiegu).
Pasta jajeczna z rzodkiewką i szczypiorkiem
1 porcja
Składniki:
2 jajka ugotowane na twardo,
2 rzodkiewki,
1/4 pęczka szczypiorku (u mnie domowy szczypiorek z 1 cebuli),
1 łyżka serka homogenizowanego naturalnego,
sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Jajka pokrój na kratce do warzyw, szczypiorek pokrój, a rzodkiewkę zetrzyj na grubych oczkach. Do wszystkiego dodaj serek, przyprawy i dokładnie wymieszaj.
0 komentarze:
Prześlij komentarz