Długo się zabierałam za przepis na
zdrową pizzę, ale w końcu mi się udało :) Uwielbiam pizzę, i w
ogóle włoską kuchnię, więc z lubością podjęłam się
zrobienia niedzielnego obiadu.
Niestety, moja pizza nie jest typowo
włoska. Idealnie cienka i krucha. Do wyrobu „prawdziwej” używa
się specjalnej mąki typu zero.
Ciasto jest dokładnie takie, jak
lubię. Jest miękkie, nie rwie się i nie wyrasta bardzo wysokie.
Domowa pizza to, wbrew pozorom, szybka sprawa. Ok. godziny, wliczając
w to czas pieczenia i czekania na wyrośnięcie ciasta.
Jak pokroić mozzarellę?
Pyszny ser, ale źle się kroi. W
książce Pascala i Okrasy wyczytałam, że trzeba kroić schłodzony
ser – zaraz po wyjęciu z lodówki. U mnie ta rada się sprawdziła
;)
Mam też dla Was małe porównanie
forem do tarty, pizzy, etc. Wzięłam pod uwagę silikonową i
porcelanową – to są obecnie chyba najpopularniejsze tworzywa.
Metalowej chyba nie ma sensu komentować. Rdzewieje, trzeba używać
papieru do pieczenia, rysuje się i trudno ją doczyścić z
przypalonych resztek. Mam nadzieję, że niedługo wszystkie metalowe
akcesoriazastąpię dwoma rodzajami, które Wam przedstawiam.
Osobiście uwielbiam porcelanowe formy,
są bardzo ładne i wygodne. Natomiast silikonowym nie odmówię
praktyczności. Muffiny – tylko w silikonie ;) Tarta – w
porcelanie.
Forma silikonowa
- ciasto nie przywiera – nie potrzeba tłuszczu,
- wygina się podczas przenoszenia do piekarnika
- krótko zachowuje temperaturę
- łatwo się czyści
- lekka
- mało estetyczna
- tania – ok. 15zł
Forma porcelanowa
- ciasto trochę przywiera – potrzeba tłuszczu
- nie wygina się – wygodnie się przenosi,
- długo zachowuje temperaturę,
- łatwo się czyści,
- ciężka,
- ładna – może zastąpić półmisek/talerz,
- droga – ok. 40zł.
Po prostu pizza pełnoziarnista
składniki na 2 pizze o średnicy ok. 30cm
Składniki:
300g mąki pełnoziarnistej,
100g mąki pszennej,
1 opakowanie suchych drożdży,
1 i ¼ szkl. ciepłej wody,
1 łyżeczka soli,
½ łyżeczki cukru.
Wykonanie:
Wymieszaj ze sobą suche składniki.
Następnie stopniowo dolewaj wody. Zagniataj ciasto, aż zacznie
odchodzić od ręki. Przykryj je ściereczką i odłóż w ciepłe
miejsce na ok. 40min, aż podwoi swoją objętość. Podziel je na
dwie części, każdą delikatnie rozwałkuj i ułóż na formie lub
blaszce. Ciąg dalszy niżej ;)
Sos:
½ puszki pomidorów w zalewie,
½ łyżeczki bazylii.
Zmiksuj pomidory blenderem na gładką
masę, dodaj bazylię.
Dodatki:
250g mozzarelli,
½ puszki kukurydzy konserwowej,
1 papryka czerwona,
200g wędliny (u mnie szynka
konserwowa),
10szt pieczarek,
1 mała cebula,
1 łyżeczka oregano,
sól.
Wykonanie:
Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki
w plasterki, oprósz solą i podsmaż, aby zredukować z nich wodę.
Paprykę pokrój w paseczki, wędlinę
w kostkę, a mozzarellę w plasterki.
Posmaruj pizzę sosem, a następnie
ułóż na niej składniki. Następnie posyp je oregano, na wierzch
połóż mozzarellę. Piecz w temp. 200 stopni przez ok. 25min. (do
suchego patyczka).
jaka jest kaloryczność takiej pizzy?
OdpowiedzUsuńA gdzie jest w tym ciescie na pizze jakikolwiek tluszcz [ oliwa, olej]...
OdpowiedzUsuń