Odkryłam ostatnio ciekawe miejsce we Wrocławiu. A raczej nie ja, tylko mój Przyjaciel, który podrzucił mi link do fanpage'a na Facebooku :)
Wrocławski Bazar Smakoszy
Co to takiego?
Miejsce,
gdzie w każdą niedzielę możecie kupić regionalne przysmaki,
organiczne produkty, domowe ciasta czy dobrej jakości przyprawy.
Szczerze
mówiąc jadąc tam byłam pewna, że Bazar jest o wiele większy.
Jednak liczę, że to miejsce dopiero kiełkuje (obecnie ok. 20
wystawców).
Zakochałam
się w tym miejscu! Rodzinna atmosfera, otwarci ludzie zakochani w
jedzeniu... wszyscy chętnie odpowiadali na moje pytania, zagadywali
i opowiadali o swoich produktach. Jeśli mieszkacie we Wrocławiu,
lub się do nas wybieracie – to obowiązkowe miejsce na liście „do
zobaczenia”.
Jedna
rada: przed wyjściem nie jedzcie zbyt obfitego śniadania :D Na
Bazarze na co drugim stoisku możecie degustować kawę, ciastka,
oliwę, sery... drugie śniadanie gwarantowane!
Kilka
stoisk szczególnie przyciągnęło moją uwagę. Niestety, ze
względu na mało miejsca – ciężko było robić zdjęcia. Jednak
chciałabym się z Wami podzielić przedsmakiem tego, co możecie
dostać na Bazarze.
Stoisko
ze zdrową żywnością
Tutaj
degustowałam aromatyczny hummus i domowe ciasto z bakaliami. Poza
tym moją zwróciłam tu uwagę na suszone zioła (skrzyp, pokrzywa,
itd.), które możecie też kupić w aptece – uboższej wersji.
Zioła, przed wylądowaniem w herbatkach, często są odciągane z
wartościowych składników (z jednych roślin robi się i tabletki,
i herbatki). Dodatkowo możecie tu dostać prawdziwy chleb. Osobiście
kupuję taki w warzywniaku przy ul. Kochanowskiego – najpysznieszy
chleb świata <3
Portugalskie
smakołyki
Takiego
stoiska to nigdzie jeszcze nie spotkałam! Sosy, przyprawy... i
tradycyjne babeczki z masą jajeczną, które widzicie na zdjęciu.
Stoisko – prawdziwy oryginał. Gdyby nie mój roczny zapas tabasco
to wykupiłabym połowę buteleczek :)
Czajownia
To
chyba najpopularniejsza herbaciarnia we Wrocławiu. Moja ulubiona
zresztą :) Tutaj się znają na herbatach. Załoga Czajowni to
ludzie, którzy chętnie opowiedzą Wam jak parzyć herbatę, czym
się różni jedna od drugiej i ile razy możecie ją zalewać. Mają
zdecydowanie najlepsze herbaty, jakie udało mi się dostać we
Wrocławiu.
Stoisko
z przyprawami Gwiazdeczka
Takich
stoisk wiele we Wrocławiu. Na placu przy Młynie Sułkowice, przy
dworcu Świebodzkim... to ma całkiem spory wybór :) Nie licząc
dziwnej nazwy, możecie dostać na nim wiele przypraw, nawet trawę
cytrynową. Warto też pytać, jeśli szukacie czegoś konkretnego –
często sprzedawcy na bazarach mają możliwość sprowadzenia
rzadkich przypraw.
A
jaki przepis mam dzisiaj dla Was?
Smarowidło,
które wszyscy uwielbiamy :) Masło orzechowe. Zdrowe tłuszcze i
idealny „słoik rezerwowy” - może stać w lodówce nawet 2
miesiące.
Masło orzechowe z orzechów włoskich i ziemnych
składniki na słoik ok. 300mlSkładniki:
1 szklanka orzechów ziemnych niesolonych,
1 szklanka orzechów włoskich,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżka miodu,
1/5 łyżeczki soli.
1/5 łyżeczki soli.
Wykonanie:
Orzechy włoskie wyłożone na papierze do pieczenia włóż do piekarnika nagrzanego na 210 stopni i praż przez 5min. Następnie nabieraj po kilka i pocieraj o ściereczkę kuchenną, aby pozbyć się chociaż części gorzkiej skórki.
Wszystkie składniki włóż do termomixa lub blendera (funkcja mielenia) i zmiel na gładką, maślaną masę.
W słoiczku może się oddzielać tłuszcz - to nie oznacza, że masło jest zepsute. Wystarczy zebrać olej lub wymieszać masło :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz