Brr! Zima, jak co roku, zaskoczyła nas wszystkich ;)
I,
jak co roku, wciąż mi zimno. Nie wiem, czy znam drugiego takiego
zmarzlucha jak ja.
Jeszcze
jesienią pani dietetyczka poradziła mi, aby spożywać zimą więcej
witaminy C. Wzmocnię odporność i nie będzie mi tak zimno.
Postanowiłam
więc wziąć sobie radę do serca i przygotować coś bardziej
innowacyjnego niż woda z cytryną :)
Pyszny
koktajl - bombę odżywczą! Zawiera witaminy C i B6, prowitaminę A,
żelazo, potas.
Prosta
sprawa, a ile w niej zdrowia ;)
Wiecie,
że jedno jabłko zapewnia nam 1/4 dziennego zapotrzebowania na
witaminę C?
Witamina C (kwas askorbinowy)
rozpuszczalna
w wodzie,
rozkłada
się podczas przechowywania oraz gotowania
- żelazo - usprawnia wchłanianie się żelaza niehemowego (np. z roślin). Jeśli jesz zielone warzywa liściaste - warto dodać do nich produkt, który zawiera właśnie vit. C
- odporność - wzmacnia ją. Szklanka wody z sokiem z cytryny i 1/2 łyżeczki miodu przed śniadaniem to dobry pomysł ;)
- kwas foliowy – witamina C bierze udział w regenerowaniu się witaminy E, dzięki której uaktywnia się witamina B9 – czyli kwas foliowy
- skóra – w kosmetologii stosowana jest w celu spowalniania procesów starzenia się.
- cholesterol – reguluje jego poziom.
- antyoksydant – kwas askorbinowy pomaga zapobiegać nowotworom zwalczając wolne rodniki.
Koktajl jabłkowo-bananowy z natką pietruszki
1
porcja
Składniki:
1/2
szklanki wyciśniętego soku z jabłek,
1
banan,
2
łyżki natki pietruszki.
Wykonanie:
Wszystkie
składniki zblenduj i przelej do szklanki.
Samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuń