Koktajl jabłkowo-bananowy z natką pietruszki


Brr! Zima, jak co roku, zaskoczyła nas wszystkich ;)

I, jak co roku, wciąż mi zimno. Nie wiem, czy znam drugiego takiego zmarzlucha jak ja.
Jeszcze jesienią pani dietetyczka poradziła mi, aby spożywać zimą więcej witaminy C. Wzmocnię odporność i nie będzie mi tak zimno.
Postanowiłam więc wziąć sobie radę do serca i przygotować coś bardziej innowacyjnego niż woda z cytryną :)
Pyszny koktajl - bombę odżywczą! Zawiera witaminy C i B6, prowitaminę A, żelazo, potas.
Prosta sprawa, a ile w niej zdrowia ;)


Wiecie, że jedno jabłko zapewnia nam 1/4 dziennego zapotrzebowania na witaminę C?


Witamina C (kwas askorbinowy)


rozpuszczalna w wodzie,
rozkłada się podczas przechowywania oraz gotowania


  • żelazo - usprawnia wchłanianie się żelaza niehemowego (np. z roślin). Jeśli jesz zielone warzywa liściaste - warto dodać do nich produkt, który zawiera właśnie vit. C
  • odporność - wzmacnia ją. Szklanka wody z sokiem z cytryny i 1/2 łyżeczki miodu przed śniadaniem to dobry pomysł ;)
  • kwas foliowy – witamina C bierze udział w regenerowaniu się witaminy E, dzięki której uaktywnia się witamina B9 – czyli kwas foliowy
  • skóra – w kosmetologii stosowana jest w celu spowalniania procesów starzenia się.
  • cholesterol – reguluje jego poziom.
  • antyoksydant – kwas askorbinowy pomaga zapobiegać nowotworom zwalczając wolne rodniki.







Koktajl jabłkowo-bananowy z natką pietruszki


1 porcja

Składniki:

1/2 szklanki wyciśniętego soku z jabłek,
1 banan,
2 łyżki natki pietruszki.

Wykonanie:

Wszystkie składniki zblenduj i przelej do szklanki. 



1 komentarze:

 
  • Wykipiał mi makaron © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes