Jest 7 rano, czas na kawę! W końcu znalazłam chwilę czasu żeby wrzucić przepis. Wczoraj mój mózg wykipiał i rozgotował się od nadmiaru pomysłów - bardzo dużo się dzieje ;) Na Makaronie szykują się zmiany, duże zmiany... ale o co chodzi powiem za jakiś czas. Szykujcie się na rewolucję!
Co na dziś. Spontaniczna sałatka, która mnie pozytywnie zaskoczyła. Jeżeli lubicie delikatne smaki - to coś dla Was. Fajna sprawa przed wylotem do pracy - więcej białka niż w większości moich sałatek, bo pojawił się i kurczak, i fasola. Spokojnie można się nią najeść bez "zapychaczy". Sezon na szparagi ciągle trwa, więc musiały się pojawić :) I pojawią się jeszcze nie raz!
Sałatka ze szparagami i kurczakiem
2 porcje
Składniki:
1 pierś z kurczaka,
1 łyżka przyprawy gyros,
olej kokosowy do smażenia,
1/2 puszki czerwonej fasoli,
6 szparagów,
6 liści sałaty masłowej.
Sos:
100ml jogurtu naturalnego,
2 łyżki keczupu lub 1 łyżka przecieru pomidorowego,
1 łyżeczka przyprawy gyros.
Wykonanie:
Usmaż pokrojoną pierś z kurczaka na odrobinie oleju kokosowego. W trakcie smażenia dodaj przyprawę do gyrosa. Sałatę porwij, szparagi ugotuj (10-12min) i pokrój na ok. 3cm kawałki. Dodaj fasolę - przedtem dokładnie ją opłucz.
Sos:
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Dopraw do smaku według uznania.
0 komentarze:
Prześlij komentarz