Kolejny przepis, do którego robiłam podchody - i znów nie było się czego obawiać! Wyszło przepysznie i poszło całkiem szybko. Bez pieczenia pierogi zajęły mi niecałą godzinkę, nie spiesząc się.
Dziś dzień wolny, więc okupowałam kuchnię, aby nadrobić zaległości. Empanadas + deser, który pojawi się w kolejnym poście. Uwielbiam takie leniwe dni! Akumulatory załadowane na 1000% - jutro można spokojnie śmigać po restauracji. Nawet rosół mi nie straszny! (kto pracował w gastronomii ten wie, jakim przekleństwem dla kelnera jest rosół :D)
Wracając do dzisiejszego przepisu...
Co to są empanadas?
To wielkie pierogi, bardzo popularne w krajach Ameryki Południowej i Hiszpanii. Można je dostać praktycznie na każdej ulicy. Pieczone lub smażone, nadziewane czym dusza zapragnie. Najczęściej mięsem, serem lub warzywami. Robi się je z ciasta kruchego, pierogowego lub francuskiego - w zależności od regionu. Empanadas znaczy tyle co "coś zawiniętego w chleb". Nie istnieje jeden "oryginalny" przepis na empanadas. Są tak, jak nasze pierogi - każdy kucharz robi je inaczej.
Empanadas - pełnoziarniste z kurczakiem i warzywami
8 sztuk
Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej pełnoziarnistej,
125ml wody,
1/2 jajka (roztrzep jajko w miseczce i dodaj do ciasta połowę),
1 łyżka masła klarowanego,
1 łyżeczka soli
Farsz:
250g mielonego mięsa drobiowego,
1 czerwona papryka,
1 mały pomidor (lub pół dużego), najlepiej rzymski,
2 łyżki kukurydzy konserwowej,
1 łyżka rodzynek,
1 łyżka przecieru pomidorowego,
1/2 cebuli,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka oliwy,
1/2 łyżeczki tymianku,
1/3 łyżeczki chilli,
sól, czarny pieprz.
Wykonanie:
Ciasto:
Podgrzej wodę i rozpuść w niej masło. Do mąki dodaj sól i jajko, stopniowo dolewaj wody. Zagnieć ciasto i odstaw conajmniej na 1h.
Farsz:
Pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek podsmaż na szklisto na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, duś ją przez ok. 10min. Do garnka dorzuć mięso. Gdy przestanie być surowe dodaj obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora oraz przyprawy. Na końcu do farszu dodaj kukurydzę oraz posiekane drobno rodzynki. Nie gotuj farszu zbyt długo. Papryka i pomidor nie powinny zamienić się w papkę. Pomidor może puścić trochę wody, postaraj się ją odsączać przy nakładaniu farszu na pierogi.
Empanadas:
Z kawałka ciasta rozwałkuj okrągły placek o średnicy 15cm. Na środku ułóż farsz (u mnie dwie łyżki - pamiętaj o odsączaniu wody!), szczelnie zamknij go w cieście tak, aby farsz był w miarę ściśnięty. Na brzegu zapleć warkoczyk. Pierogi piecz w temperaturze 180 stopni przez 30min. Na dnie piekarnika postaw miseczkę z wodą - wtedy ciasto się nie wysuszy.
Sos czosnkowy:
3 ząbki czosnku,
150ml jogurtu greckiego,
1 łyżeczka soku z cytryny,
sól.
Rozgnieciony czosnek wymieszaj z jogurtem i sokiem. Dopraw solą.
Z porcji ciasta wychodzi jeden takii pierożek?
OdpowiedzUsuńTak, jak napisałam na początku przepisu - 8 sztuk ;)
Usuń