Ciasto bananowe z żurawiną i pestkami z dyni

4 komentarze

Miałam ostatnio mały kryzys wiary we własne możliwości... ale już do Was wracam! ;) Wracam do normalności i do tego, na co ciężko pracuję już od prawie roku. Z okazji zażegnania ciemnego miesiąca, jakim dla Makaronu okazał się sierpień, mam dla Was coś specjalnego. Najpyszniejsze ciasto ever!

A takim okazało się bananowe, mega proste w wykonaniu, ciacho. Wilgotne, puszyste i pachnące w całym domu. Za oknem zimno i nieprzyjemnie, więc sezon na "coś do gorącej herbaty" chyba powinniśmy zacząć ;) Jeśli tęsknicie za słońcem tak bardzo jak ja - ten przepis osłodzi Wam deszczowe dni.




Ciasto bananowe z żurawiną i pestkami z dyni


przepis na większą keksówkę

Składniki:

4 dojrzałe banany,
2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej,
1/3 szkl. oleju rzepakowego,
opcjonalnie: 1 łyżka miodu,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
szczypta soli,
garść pestek z dyni,
garść suszonej żurawiny,
1 łyżka siemienia lnianego (do posypania).

Wykonanie:

Banany zblenduj na gładką masę. Następnie dodaj  do nich resztę składników, dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posyp siemieniem lnianym Piecz w temp. 180 stopni przez 50min. 


Czekoladowe ciasto z cukinii z borówkami

4 komentarze

Dawno mnie tu nie było, ale w moim życiu było parę zakrętów :) Teraz wszystko wraca do normy - I'm back! Strasznie się stęskniłam za swoją kuchnią. Oczywiście, musiałam nadrobić braki w wolny dzień! Dałam piekarnikowi nieźle popalić - dwa ciasta i obiad w ciągu jednego przedpołudnia ;) Dzisiaj pierwsze z nich - ciasto cukiniowe. 

Gliniaste, mokre i mega czekoladowe - myślałam, że sama zjem całą blachę! A dla przełamania smaku borówki, z którymi się ostatnio przeprosiłam. Dacie wiarę, że nie lubiłam borówek!? W każdym razie już je lubię i świetnie pasowały do ciasta. Równie dobrze odnajdą się w nim maliny. Cukinia ma mało kalorii, nadaje ciastu mokrej i ciężkiej konsystencji. Przy tym nie pozostawia najmniejszego posmaku. Zdała egzamin o wiele lepiej niż fasola, choć strączki mają wiele zalet. Przepis bardzo na plus - szybki, łatwy i idealny dla osób, które są w trakcie zrzucania wagi ;)






Czekoladowe ciasto z cukinii z borówkami


przepis na formę do brownie lub większą keksówkę

Składniki:

300g cukinii,
100g mąki pszennej pełnoziarnistej,
20-30g kakao,
3 białka jaja,
30g gorzkiej czekolady (min. 60%),
4 łyżki miodu,
1 łyżka oleju lnianego,
pół szklanki borówek amerykańskich,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
opcjonalnie: cukier-puder do posypania.

Wykonianie:

Cukinię zetrzyj na tartce na grubych oczkach. Mąkę, kakao i sodę wymieszaj. Ubij białka na sztywno. Wymieszaj je z suchymi składnikami, olejem i miodem. Na końcu dodaj cukinię i pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę. Wyłóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu poukładaj borówki. Piecz 50min w temp. 180 stopni. 


 
  • Wykipiał mi makaron © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes