Indyk duszony w białym winie

Dzień wolny, jak zwykle przy garach! Z babskiego wieczoru ostało się wino - przecież nie mogło się zmarnować ;) Postanowiłam przygotować indyka w lekkiej, delikatnej wersji. Udało się doskonale! Mięso pod wpływem wina stało się kruche, delikatne i o słodkawym posmaku. Pyyycha! To był strzał w dziesiątkę ;) Z pieczonymi ziemniakami (podobnymi do tych) i sałatą masłową polaną musztardowym vinegretem stworzyły obiad doskonały - wcale nie odstawał od tych, które przygotowują mi Kucharze w pracy :P


Mięso z indyka jest jednym z najlepszych ze względu na to, że tych ptaków nie można szpikować hormonami - są zbyt delikatne. Dlatego, gdy macie możliwość wyboru, z drobiu polecam właśnie to mięso.
Sałata masłowa to również nie przypadkowy wybór, ponieważ uchodzi za najzdrowszą z sałat. Warto też wiedzieć, że to zewnętrzne liście (które zwykle lądują w koszu) zachowują najwięcej witamin! Wiedzieliście o tym? :)







Indyk duszony w białym winie

podany z pieczonymi ziemniakami i surówką z sałaty masłowej


porcja dla 3 osób

Indyk

Składniki:

600g piersi z indyka,
1 duża biała cebula,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka oleju rzepakowego,
200ml białego, półsłodkiego wina,
3 goździki,
1/3 łyżeczki chilli,
1/3 łyżeczki soli.

Wykonanie:

Cebulę pokrój w półksiężyce, czosnek posiekaj i podsmaż na szklisto. Pierś z indyka pokrój na pasy prostopadle do włókien. Włóż mięso do garnka z cebulą, zalej winem. Dodaj wszystkie przyprawy i duś mięso pod przykryciem ok. 20min na wolnym ogniu. Na końcu zredukuj nadmiar wina i wody (zdejmij pokrywkę i zwiększ temperaturę/podkręć gaz).


Pieczone ziemniaki:

Składniki:

6 ziemniaków,
1 łyżka oliwy,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
1/3 łyżeczki kolendry,
1/3 łyżeczki soli (opcjonalnie)

Wykonanie:

Ziemniaki pokrój w talarki, dokładnie wymieszaj z oliwą i przyprawami. Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (nie folią aluminiową - przykleją się). Piecz w temp. 180 stopni przez 45-50 min.


Surówka z sałaty masłowej

Składniki:

1/3 główki sałaty masłowej,
pół pęczka rzodkiewki,

do sosu: 1 łyżeczka musztardy dijon, 1 łyżeczka octu, 5 łyżek oliwy, sól pieprz. 

Wykonanie:

Sałatę umyj, osusz i podrzyj (nie krój ;)). Rzodkiewkę pokrój w kostkę. Składniki do sosu, wszystkie prócz oliwy, wymieszaj w osobnym naczyniu. Na końcu powoli i ciągle mieszając dodaj oliwę. Taka metoda daje gwarancję ładnego połączenia się składników.

4 komentarze:

  1. Pychota! I wspaniały blog!:) Będę tu z pewnością zaglądać!

    Zapraszam też do mnie: peanutbuttermonster.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Potraw z dodatkiem wina jest bardzo dużo. Szczerze mówiąc, sama nigdy żadnego dania z winem nie robiłam. Chyba pora to nadrobić. Znalazłam ostatnio sklep http://wineavenue24.pl/ ze znakomitym wyborem win. Różne regiony, szczepy, ceny też dla każdego. Warto tam zajrzeć.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uwielbiam indyka. Robię jeszcze bardziej prosto. Opruszam indyka lekko mąką tzn na 400g indyka daję ok 1 łyżki mąki. Nie solę indyka! Rozgrzewam OLIWĘ na niej całą białą cebulę i że 2 ząbki czosnku ale w całości. Trzeba uważać by się nie przypaliły a jedynie oddały aromat oliwie. Można je usunąć po kilku minutach. Dorzucam NIEWIELKĄ ilość ROZMARYNU jeśli suszony, trzeba uważać bo daje bardzo mocny aromat i może przytłoczyć całe danie, ewentualnie galazkę świeżego rozmarynu który też trzeba usunąć jak napełni aromatem oliwę. Gdy cebula się zeszkli ale nie przypali wówczas na gorącą patelnię wrzucam indyka i podsmażam przez kilka minut z każdej strony, mąka na indyku może się lekko zarumienić. Wówczas wlewam ok. 150 ml białego wina. Może być półwytrawne, ale nawet półsłodkie. Dopiero po namoczeniu indyka winem SOLĘ. Redukuję cały sos wino plus oliwa na wyższym ogniu. Trwa to kilka kilkanaście minut. Wino musi odparować a sos zgęstnieć. Jako opcję można dodać: szczyptę curry na indyka przed opruszeniem mąką, niewielką ilość suszonej piri piri na patelnię z oliwą i cebulą u mnie jedna malutka piri piri, można też w trakcie duszenia indyka dorzucić łyżkę kaparów.

    OdpowiedzUsuń

 
  • Wykipiał mi makaron © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes