Do Meksyku przez Włochy

0 komentarze

Tak obiecywałyśmy Wam na FB mAksykańskie (pozdro, Pati) potrawy i jak zwykle niewypał! Ale to przez to, że Marlenka zaprosiła Gościa, a Gość miał ochotę na włoskie jedzenie. Tak więc bardzo słowna kuchta postanowiła postawić na klasykę – sos boloński, beszamelowy i ser. Nie wpadła tylko na to, że takich rurek nie układa się „piętrami”! Co za siaraa... może i to było dobre, ale ładne nie koniecznie :D Tak więc pamiętajcie, bączki, warto mieć w domu ceramiczną formę.

Dobra rada Cioci Lodzi: jak będziecie upychać sos boloński w rurkach cannelloni to stawiajcie je pionowo na formie, a nie na dłoni jak niektórzy geniusze, bo się poparzycie :P

Buon apetito!



Cannelloni po bolońsku


Sos beszamelowy:
300ml mleka,
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
100g sera żółtego,
gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

Wykonanie:

Rozpuść masło w garnku, dodaj mąkę i mieszaj aż się zarumieni. Dodaj mleko, przyprawy, zagotuj. Na końcu dodaj ser i wymieszaj, aż sos stanie się jednolity.

Sos boloński:

mała cebulka,
500ml przecieru pomidorowego,
500g mięsa mielonego (wieprzowe/wołowe),
czosnek, sól, pieprz, oregano, bazylia.

Wykonanie:

Usmaż cebulkę na rumiano, dodaj mięso mielone i duś przez 15-20 min. Następnie dodaj przecier i przyprawy, zagotuj.

Paczka makaronu cannelloni (ok. 20 szt.)
400g sera żółtego



Spód formy (lub naczynia żaroodpornego) wysmaruj odrobiną sosu beszamelowego. Nadziej rurki makaronowe sosem bolońskim i poukładaj w formie. Zalej resztą sosu beszamelowego i posyp serkiem. Piecz w 180 stopniach przez ok. 30min.

Chrup chrup

0 komentarze


Kolejny grillowy post, tym razem już nikt nie zapomniał robić zdjęcia. Cóż. Mówiłam jej, że wszyscy już robią takie tosty i żadna z nich rewelacja, ale się uparła, że ten przepis jest taki super.
OK, pewnie fajnie wygląda na grillu.
Na drugi dzień zrobiła sobie takie same tosty w opiekaczu. Mówił, że spoko dają radę, także możecie jeść.

Nerka! :)





Grillowane tosty


Wersja I

pieczywo (na zdj: chleb wieloziarnisty),
mozzarella,
suszone pomidory,
oregano, najlepiej świeże.

Wersja II

pieczywo, jw.
ser pleśniowy camembert,
suszona żurawina,
oregano, jw.
Masło czosnkowe

Wykonanie:

Podpiecz pieczywo na grillu z jednej strony. Następnie posmaruj drugą stronę masłem, ułóż ser i resztę dodatków. Piecz do czasu, gdy ser lekko się rozpuści. Uważaj, łatwo jest przypalić spód grzanki. Smacznego :)

Chill grill

0 komentarze


Tak, jak pisałam na fejsiku, sezon grillowy czas zacząć! Wypchali mnie mięchem, kiełbachami... połowy nikt nie zjadł, jak zwykle, i tylko śmierdzieć później będę.
Relacje z tego przedsięwzięcia Marlenka postanowiła rozpocząć od tyłu strony, czyli od sosów i dodatków, które pysznie się sprawdzają na wszelkich Barbecue Party.
Ofiara losu zapomniała zrobić zdjęcia sosów, więc dzisiejsza notka bez foci. Dodamy przy okazji ;)
Czosnek, czosnek, czosnek.

Sos czosnkowy

300g jogurtu naturalnego,
łyżeczka majonezu (opcjonalnie),
2-3 łyżki posiekanego koperku,
2-3 ząbki rozgniecionego lub posiekanego czosnku,
sól do smaku (ok. pół łyżeczki),
odrobina pieprzu.

Wykonanie:

Wymieszać, wymieszać i gotowe :)

Tzatziki

300g jogurtu naturalnego,
kilka kropel oliwy,
pół świeżego ogórka,
sól do smaku (ok. 1/3 łyżeczki)
1 ząbek czosnku, rozgnieciony lub posiekany,
1 łyżeczka posiekanego koperku (opcjonalnie),
mieszanka ziół do tzatziki (czyli: czosnek, koper, cebula, pieprz, kwasek cytrynowy, sól)

Wykonanie:

Zetrzyj ogórka na tarce o grubych oczkach, lekko posól i odciśnij z wody kilka razy. Następnie wymieszaj z resztą składników. Mieszanki ziół bywają bardzo pomocne, ja zwykle używam takich z targu, firmy Dakar.

Masło czosnkowe

¼ masła,
2 ząbki rozgniecionego czosnku,
sól do smaku,
½ łyżeczki ziół prowansalskich,
1 łyżeczka posiekanego koperku (opcjonalnie).

Wykonanie:

Wymieszać wszystko razem, w moździerzu lub rozgnieść widelcem.

Po tych dodatkach NIE CAŁUJEMY SIĘ :P

 
  • Wykipiał mi makaron © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes